målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla våtrum - allt om våtrumsmålning och badrumsmålning

Guide till våtrumsmålning. Här hittar du som ska måla våtrum tips och råd. Vi går igenom processen steg för steg. Vill du istället ha professionell hjälp med badrumsmålning är du välkommen att kontakta oss!

Vi har lång vana av målning i rum där både fukt och vatten är naturliga inslag i miljön. Anlitar du oss för din badrumsmålning så får du ett resultat som håller och som är lika snyggt om tio år som det är då arbetet besiktigas.


Är det möjligt att måla våtrum?

Målning är det enklaste sättet att nå en snabb förändring i sitt hem. Man kan genom att addera lite färg frövandla det tråkigaste rummet till en inbjudande, spännande och roligt yta att spendera tid i. Färg är roligt och det finns oändliga möjligheter.

badrum målat grått

Men, färg och målning går endast att använda i vissa rum – rum som är torra och där ingen risk för vatten finns? Nej, det påståendet stämmer inte. Det går utmärkt att måla om i våtrum också – men det kräver rätt material, noggrannhet och kunskap. Vi tänkte därför ge lite av den kunskap om våtrumsmålning som vi besitter. Vill du förvandla ett trist badrum till ett badrum med lite mer explosiva färger så är detta också möjligt att göra. Som vanligt så är målning också ett billigare alternativ än vad exempelvis kakel är.

Först och främst då det kommer till att måla i ett våtrum så måste man veta att det finns två stycken våtrumssystem. VT och VA. VA betyder VattenAvvisande ytskikt och VT betyder i sin tur Vattentätt Ytskikt. Ska du måla om i ditt badrum så är det senare – VT – det våtrumssystem du ska använda. VT använder man nämligen då väggarna utsätts för en direkt spolning; något som sker i närheten av dusch och badkar. Man brukar säga att inom en meter från exempelvis duschen så ska man använda sig av VT.

Skulle du vilja måla om väggen vid exempelvis handfatet – ja, då kan du fundera över att använda systemet VA istället; detta då det systemet fungerar bra mot mindre stänk från exempelvis vattenkranen. VA passar således bra även i köket.

Det om det: vi förutsätter att du ska använda sig av våtrumssystemet VT i ditt badrum och vi tänkte visa dig några steg kring hur ska få färgen på plats.

Måla våtrum

Våtrumsmålning steg för steg

 • Tvätta: Börja med att tvätta väggarna du ska måla. Använd målartvätt och se tilla tt använda dig av gummihandskar. Skulle vissa delar vara angripna av mögel eller rejäla kalkavlagringar så kan du först prova att använda ättika 24 % och därefter – om fläckarna fortfarande är kvar – köpa speciell Alg & Mögeltvätt i din färghandel.

 • Skrapa och rengör: ta bort löst sittande färg och tapeter med hjälp av en skrapa. Vissa områden på tapeten går förmodligen att riva bort. Skulle det inte fungera så måste du spackla över färgen på tapeten. Har du PVC-material så måste det avlägsnas helt. Tvätta rent med hjälp av rengöringsmedel och vatten – avsluta genom att torka med T-röd för att avlägsna eventuella rester av exempelvis mjukningsmedel.

 • Spackla: Spackla igen alla ojämnheter – skarvar och sprickor – med Lätt Våt (ett speciellt våtrumsspackel). Se även till att skarven mellan golv och väggar spacklas och avsluta med att slipa med fint sandpapper.

 • Jämna ut: Alla hörn och takvinklar ska jämnas ut med Tät Fog och du kan med fördel spä vatten och Tät Grundfärg och applicera på sugande ytor.

Det var det viktiga förarbetet och här måste du vara beredd på att lägga ner mycket tid. Se till jobba metodiskt vid varje moment och försök inte att forcera dig fram. Det här förarbetet kommer att avgöra hur pass bra det färdiga resultatet blir.

Nästa steg – sätt upp väv:

 • Loda in glasfiberväv – avsedd för våtrum – över ytan som du rollat – Flödigt! - med grundfärg. Väven ska gå ungefär 3 cm över matten och nästa våd kan du sätta i kant med den första.

 • Vid hörn så ska du låta våden passera hörnet med ungefär 2 cm och den mötande våden ska överlappa med samma marginal – 2 cm alltså.

 • Vid rör och kranar så ska du först lossa alla brickor. Därefter ska du vid rör skära ett snitt i väven och vid kranar ett kors innan du passar in väven i fråga. Se till att det blir tätt.

 • Ta bort överskottsväven vid kranar och rör. Använd en kniv – men var försiktigt så att du inte skadar exempelvis pappen på gipsskivor.

Dags att måla våtrummet:

 • Låt väven torka (tar ungefär en halvtimme) och måla därefter med Tät Grundfärg så att den når ungefär tre centimeter nedanför kanten på väven.

 • Använd pensel vid hörn och vid mindre ytor och vid de större kan du rolla. Räkna med att det tar ungefär sex timmar innan grundfärgen torkat.

 • Färdigställ med den täta täckfärg du valt. Det krävs minst två strykningar för att ditt badrum ska nå upp till vedertagen VT-standard. Se även till att hål i väggen – exempelvis vid rör – tätas.

Skulle du känna dig osäker inför en våtrumsmålning rekommenderar vi ändå att du kontaktar oss så att vi kan hjälpa dig att få ditt badrum precis som du vill ha det.

Badrumsmålning - vilket badrum drömmer du om?

Badrummet har blivit en plats för oss att ladda våra batterier på. I en stressad och uppskruvad tid så behöver platser för återhämtning, vila och själslig rekreation. Badrummet blir en given plats för detta och både inredning och interiör blir viktiga detaljer i sammanhanget. Att välja färg till ett badrum är inte helt lätt baserat på detta. Vilka färger ger lugn och ro - och vilka färger och kulörer finns egentligen för våtrum?

Idag finns en uppsjö av olika färger, nyanser och kulörer även inom våtrumsfärg. Det gör att du också kan välja en färg som verkligen ger dig det lugn du behöver för att varva ner efter en dag på jobbet.

Ser man till trender så är den skandinaviska inredningen - men ljusa, naturliga färger fortfarande het. En annan färg som blivit populär i badrum är olivgrön, men även exempelvis ockra och sotgrå är val som idag tilltalar många privatpersoner. Är du osäker? Vi visar gärna upp olika referensbilder som kan fungera som ren inspiration för dig.

Badrumsmålning för alla

Vi åtar oss alla typer av uppdrag och storleken har ingen som helst betydelse. Vi kan måla om på din lilla toalett eller förvandla ditt större badrum till något som ger en riktig spakänsla. Likväl så kan vi hjälpa dig som fastighetsägare eller ert företag med en badrumsmålning och därigenom skapa det där lilla extra. Att måla om ett badrum är ett effektivt sätt att skapa ett helt nytt utseende. Det är prisvärt, men det får aldrig handla om ett billigt utförande. Vi tar aldrig några genvägar: din badrumsmålning ska stå emot tidens tand och vara en riktig investering!

Vänd dig till oss för allt inom måleri!4 Oct 2017