målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla metall utomhus – en guide

Ofta finns det många delar av metall på ett hus eller en byggnad, även om fastigheten inte har plåttak eller större metalldelar. Trappräcken och hängrännor är några av detaljer som ofta utsätts för stort slitage och som behöver tåla olika typer av nederbörd och temperaturskillnader. Att måla om och fräscha upp den här typen av delar på fastigheten gör mycket för helhetsintrycket och behöver inte ta särskilt lång tid eller vara komplicerat.

Det är viktigt att du inte slarvar med underarbetet och att du ser till att ha rätt sorts färg. Fråga efter metallfärg för utomhusbruk hos din lokala färghandlare. Här nedan följer en guide i hur du skall bära dig åt för att få ett fint resultat.

Förarbete innan du målar metall

För att arbetet som du gör skall hålla bra och stå emot väder och vind är det viktigt att du inte slarvar med förarbetet. Det är precis lika viktigt som själva målningen.

Rengör ytan

De flesta ytor utomhus är smutsiga. Rengör metallen du skall måla genom att använda utomhustvätt. Det brukar finnas på en vanlig byggvaruhandel eller i en färgaffär. Det b rukar stå på förpackningen hur du skall göra. Vanligtvis så går det till så att man lägger på rengöringsmedlet med en borste, trasa eller svamp. Sedan så jobbar man in medlet genom att skrubba. Låt sedan rengöringsmedlet verka i ungefär en kvart och skölj sedan av med vatten. Är ytorna mycket smutsiga eller ser ut att vara angripna av mögel eller alger så bör du även använda dig av medel som är mot detta innan du går vidare. .

Skrapa och slipa bort gammal färg och rost

Det är väldigt viktigt att du får bort all rost som du ser. Finns det rost kvar så är det stor risk att den sprider sig även efter att du målat med ett nytt lager färg. Är färgen som finns sedan innan på ytorna flagig och ful så är det bra att ta bort den. Förutom att skrapa kan du använda färgborttagningsmedel. Har du inget sådant så kan du slipa tills den gamla färgen är borta, det ger den nya färgen bra förutsättning att fästa och hålla.

Använd maskeringstejp

Använd maskeringstejp där du inte vill få färg och använd även underlag eller skydd ifall du målar trappräcke eller liknande. Du vill ha färgen på trappräcket eller stupröret, ingen annanstans. Målar du en metallgrind kan du försöka montera bort grinden innan du börjar måla för att minska risken att kladda ner grindstolparna med färg. Var noga med att ta bort maskeringstejpen innan färgen torkat så att den inte drar med sig färg.

Måla metallen

Nu när du har gjort ett bra förarbete är det dags att börja måla.

Välj rätt tid

Det får inte vara för varmt när man skall måla metall utomhus. Är det soligt och hett så värms metallytan upp och det kan göra att färgen som du målar med påverkas på ett negativt sätt. Det skall inte heller regna eller vara för kallt. De perfekta förhållandena för att måla metall utomhus hittar man ofta på våren när det är lite molnigt och cirka 7°C.

Grundmåla metall

När du köper färg hos färghandlaren är det bra om du redogör för exakt vilken typ av metall du skall måla, det som du behöver kan skilja sig lite åt beroende på vad det är för metall som skall målas och i vilket skick den är i. Du kan till exempel behöva speciell rostskyddsfärg om ytan är skadad. Följ instruktionerna som du får i färgaffären eller läs på förpackningen. Se till att ytan är ren och torr innan du börjar måla. På våren kan du behöva se upp med pollen och på hösten kan det vara löv som flyger omkring. Använd rejält med färg i alla kanter och skarvar.

Dags för täckfärg

Grundfärgen måste torka ordentligt innan du målar med täckfärg. Vad som är en lämplig torktid står vanligtvis på förpackningen. Måla två gånger med täckfärg. Låt torka emellan.

Lycka till!


Relaterade artiklar

Måla utemöbler - enkla tips från målaren

Måla matbord eller köksbord

Hitta rätt tapet

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
9 Apr 2022