målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla om ytterdörr

Har du tröttnat på utseendet på ditt hus? Du behöver inte måla om hela fasaden - i många fall så räcker det med att måla om ytterdörren.

Steg för steg - så målar du en ytterdörr

Oavsett vilken typ av dörr du har så kommer den att spela en väldigt stor roll i hur ditt hus upplevs. Genom en ny färg så kan du skapa ett helt nytt intryck.

Att måla en ytterdörr kan göras i vilken kulör som helst - men även inom rimlighetens gränser. Som med all exteriör målning så bör man respektera den omkringliggande naturen och området man bor i. Det finns även en respekt att hålla till den egna byggnadens arkitektur och stil. Lagom är bäst. Att måla en ytterdörr i chockrosa kanske kan vara en rolig idé, men den bör nog bäst stanna just där och inte tas vidare till en realitet.

Hur gör man då för att måla en ytterdörr? Här kommer en guide i steg-för-steg-form:

  1. Tvätta av dörren: Bestäm först och främst om du ska måla dörren fast på sin plats eller om du ska hänga av den. Det senare är enklare, men då krävs det också att du är noga med att täcka allt runtomkring. Klart? Då fortsätter vi med tvättningen av dörren. Här kan du använda vanlig målartvätt i de flesta fall. Men, om din dörr är angripen av alger och/eller mögel så kan hustvätt vara en bättre lösning. Var noga och gå igenom alla små vrår på dörren med en diskborste. Avsluta med att tvätta av allt med vatten.

  2. Slipa: Dags att slipa för att färgen senare ska fästa ordentligt. Grovleken på sandpappret ska vara max 120. Det ruggar upp tillräckligt bra och det kommer att skapa ett bra flöde för den färg du valt att måla med. Avsluta slipningen med att borsta av allt damm.

  3. Måla: Tänk först och främst på solen. Det ska inte målas i direkt solsken och luftfuktigheten ska vara relativt låg. Temperaturen ska heller inte ligga för lågt - max fem grader, under det blir det sällan bra. Välj en lite halvmulen dag för ditt projekt. Vid målningen så kan du använda en roller där du kommer åt - och penslar för den mindre vrår som finns. Rollern kommer åt på ett bättre sätt än vad många tror; genom att vinkla den så kan man nå ställen som - till en början - ser lite knivigare ut. Fördelen med att använda en roller är att ytan blir jämnare och att den erbjuder en bättre finish.

  4. Måla andra varvet. Låt färgen från den första strykningen torka ordentligt innan du sätter igång med den andra. Läs på färgburken innan. Vid den andra strykningen gäller det att få en jämn och fin yta. Återigen: en roller kan ge dig bästa tänkbara resultat. Använd pensel för att bättra på lite där du haft svårt att nå. Låt färgen torka in och voila: du har en helt ny ytterdörr som välkomnar din gäster! Svårare än så är det faktiskt inte.

Nymålad ytterdörr

Att måla om en ytterdörr är ett effektivt sätt att skapa en helt ny känsla. Dörren används dagligen och det är genom den dina gäster - och alla övriga - går in när de ska hälsa på hos dig. Allt detta gör att en ytterdörr även fyller en rent estetisk funktion. Många tänker sig att den enda lösningen är att helt byta dörr. Det är möjligen det sista alternativet, om man bortser från säkerhetsaspekter som en ny dörr kan bidra med. Det går att få en fräsch, inbjudande och personlig dörr utan att behöva öppna plånboken på vid gavel.

Det hela är dessutom väldigt enkelt och du är färdig inom loppet av några timmar. Vad mer kan man begära egentligen?

måla om ytterdörr


Liknande artiklar

Värmebeständig färg | Färg som tål höga temperaturer

Måla matbord eller köksbord

Renovera sliten träfasad | Fritidshus, villa 

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
13 Dec 2023