målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla element – en guide

Att element och exempelvis rör slits i takt med tiden är en absolut sanning. Färgen flagnar, rost kan komma fram och smuts sätter sig som en hinna över elementet. Det är då det är dags att måla om elementet i fråga. Många ser detta som ett av de svåraste målerijobben, men faktum är att man genom några enkla tips kan göra det både enklare och riktigt trivsamt.

Nyckeln till att lyckas med att måla sina element handlar om förberedelse. Du måste ha tiden som krävs och tålamod att vara noggrann. Det är inget projekt man stressar sig igenom då varje misstag obönhörligen kommer att synas.

Som med all målning så är grundarbetet avgörande. Ett äldre element kan vara fullt av rostangrepp och allt sådant måste bort innan du kan påbörja måleriet. Det är något som kan vara lite knixigt, men som sagt - det är ett måste.

Måla element

Så här målar du element - steg för steg

Vi ska visa dig hur du ska gå tillväga för att måla ditt element. Ett tips - för att få arbetet att kännas lite enklare - är att se saken från den ljusa sidan: du slipper hålla på att vingla på en massa stegar. Sätt dig bekvämt i en stol, slå på en bra spellista på Spotify och kör igång; enligt dessa steg:

  1. Målartvätt. Element blir väldigt smutsiga och drar, som en följd av värmen, till sig både damm, smuts och exempelvis fett. Detta måste bort och enklast är att använda målartvätt. Använd en tvättsvamp och se till att få bort all soda efteråt - genom ljummet vatten. Annars kommer färgen inte att fästa.

  2. Färgskrapa. Har den gamla färgen flagnat? Använd en färgskrapa och ta bort all färg som går att lossa på.

  3. Rostangrepp. Som sagt, dessa måste bort. Större rostangrepp kan slipas bort med en stålborste. Mindre sådana kan kan du slipa bort med slippapper avsett för metall. Jobba metodiskt och se till att all rost försvinner. Avsluta med att slipa så att det blir jämnt.

  4. Torka bort allt slipdamm.

  5. Dags att måla. Börja med att måla de delar av elementet du slipat bort rost från med rostskyddsgrund. För att komma åt mellan de olika delarna av elementet så kan du använda dig av en elementpensel. Börja längst in i flänsen och arbeta dig framåt. Fronten målar du med en vanlig, mindre lackpensel då den är enklare att arbeta med.

  6. Måla bakom. Passa även på att bättra på färgen bakom elementet. Den ytan brukar vara styvmoderligt behandlad och folk tenderar att strunta i den. Med hjälp av en elementroller kommer du åt på ett smidigt sätt.

  7. Måla gärna ett extra varv om du ser att det inte täckt riktigt. Efter detta så är det bara att njuta av frukterna av din ansträngning: dina gamla slitna element ser som nya ut!

Relaterade artiklar

Måla metall – så lyckas du

Kan man måla direkt på glödlampor?

Lacka bänkskiva i köket

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
8 Aug 2021