målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Ändra färg på kakel - lär dig byta färg på kakelplattor

Här finns tips för dig som vill ändra färg på kakel. Vi går igenom steg för steg hur du kan göra för att byta färg på kakelplattor.

Så kan du ändra färg på ditt kakel

Många ser idag över sina kök och många kommer fram till ett beslut som innebär att man renoverar det. Bra så – en renovering kan i många fall vara väldigt välbehövligt och ge hela bostaden ett lyft. Men – vi anser att många av de renoveringar som de facto äger rum sker lite i onödan och där man lägger lite för mycket pengar på saker som man skulle kunna få billigare. Att riva ut ett kök – allt från spis, kyl- och frys, kakel och bänkskivor – trots att det vare sig är ur funktion eller allt för nött är bara slöseri.

rött kakel i badrummet

Man kan renovera ändå och man kan skaffa sig det där lilla lyftet utan att behöva tömma sparkontot. Vi skulle vilja säga att måleri i nio fall av tio skulle fungera minst lika bra. Att man kan måla väggar, tak och golv – det är de flesta medvetna om. Därför ska vi här istället fokusera på de mindre detaljerna och i synnerhet så ska vi visa på hur man kan måla om sitt kakel. Just kaklet är nästan det första som ryker och det tycker vi är väldigt onödigt. Ska man inte byta till exempelvis mosaik eller ett kakel i marockanska mönster så finns det ofta ingen anledning att riva ut det befintliga kaklet. Att köpa – och sätta – nytt kostar ganska pengar och tar ganska lång tid.

Naturligtvis så kan ett byte ändå behöva ske – kakel kan vara för slitet för att renovera. Finns det för många sprickor och för många skadade plattor så kan inte ens ett målerijobb hjälpa, där måste ett byte ske. Men – om kakelplattorna håller god kvalitet så finns det alla anledning att överväga att måla- och byta färg på dem och vi ska visa – genom sex steg – hur detta går till.

Steg för att byta färg på kakelplattorna

Det som avgör är ofta vilken färg det är på de befintliga kakelplattorna. En tumregel är att det är lättare att måla mörkt på ljust än vice versa. Det är således lättare att måla ett vit kakel i en mörkblå nyans än vad det är att måla vitt på en mörkblå. Det går – men det krävs lite mer noggrannhet för att det blå inte ska lysa igenom. Exempelvis vitt på beige eller någon annan mer neutral nyans är inga som helst problem dock. Med detta sagt – så här kan du byta färg på dina kakelplattor:

  • Börja med att tvätta kaklet. Se till att använda en riktig målartvätt. Vanliga väggar har ofta mindre smuts och där kan det räcka med att använda rengöringsmedel. Kakel dock, i och med att det sitter i köket och att det ofta sitter i anslutning till spisen så kommer fett, matos och matstänk att fastna. Det gör att tvätten blir extra viktig. Fuskar du här så kommer färgen inte att fästa lika bra. Ser du en massa kalk i fogarna så kan du med fördel ta lite Ättika 24% och blada med ljummet vatten i en sprayflaska för att därefter spruta rent. Avsluta med att gnugga med varmt vatten över hela kakelytan.

  • Finns det hål och sprickor så kan du spackla igen dessa. Använd ett speciellt spackel avsett för våtrum.

    spackla kakel i badrum

  • Låt torka. Den här punkten är extremt viktig; torkar inte kaklet så kommer deta tt bli pannkaka av alltihopa.

  • Grundmåla med häftgrund. Här skulle vi rekommendera dig att använda en skumgummiroller – modell mindre – då en sådan ger ett jämnt och fint resultat.

  • Svåra fogar kan du ta med en pensel. Men, glöm då inte att roll ut färgen efteråt. Det blir inte snyggt med en massa kladd och ojämnheter.

  • Dags att måla. Då grundfärgen torkat – återigen: jätteviktigt! – så är det dags att måla. Räkna med att åtminstone två strykningar krävs och använd en roller. Skulle du måla exempelvis vit färg på en mörkare färg så bör du addera ytterligare en strykning.

  • Klart!

Byta färg på kakelfogar

Om du tycker att dina fogar ser slitna ut så finns det speciella fogpennor att köpa och som är väldigt enkel att använda. Det brukar vara ett väldigt lätt sätt att ändra utseende på en kakelvägg. Har du fogar som är genomskinliga och som sitter runt ett vitt kakel så kan du med fördel välja en svart fogpenna och genom detta – i stort sätt – få en helt ny yta. Fogarna är väldigt viktiga för helhetsintrycket.

Vänd dig till oss för allt inom måleri!5 Oct 2017