målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Gör din egen tapet

Att måla om hemma är ett enkelt sätt att få till lite förändring hemma. Dock kanske man vill ha lite mer variation på väggarna än en enkel färg. Att sätta upp en tapet är ett bra sätt att få lite mer karaktär på ett rum. Vi ger några förslag på hur du gör en egen “tapet” som fräschar upp och skänker dina rum personlighet och stil!


gör din egen tapet

Skapa din egna fototapet

Kanske trodde du att fototapeten tillhörde det förflutna men så är det ej! Idag är det lättare än någonsin att beställa fototapeter. Det som skiljer sig från förr är att du nu kan beställa dina egna foton som tapet istället för att välja färdiga bilder. Flera företag erbjuder den här typen av tjänst där man till och med kan få hjälp med retuschering och måttanpassning så att det blir så snyggt som möjligt. Självklart man också välja en färdig fototapet om man hellre vill ha det.

Designa ditt egna tapetmönster online

Vill man kanske inte ha ett foto så går det även att designa egna mönster. Vissa webbsidor har digitala verktyg där man enkelt kan rita själv och sedan snabbt och smidigt beställa sitt egenritade mönster som tapet. Detta är väldigt bra för den som är kräsen eller som vill ha ett alldeles unikt mönster. Det går också att scanna in mönster om man ritat något på papper och förstora eller förminska så att det blir så som man vill ha det.

Använd schabloner

Schabloner är ett enkelt och välanvänt sätt att skapa mönster på väggar, möbler och tyg. Egentligen kan man använda schabloner nästan överallt. Du kan skapa dina egna schabloner genom att skära ut figurer eller mönster i papper eller plast. Skall du använda din schablon många gånger, till exempel till en hel vägg, så kan det vara bra att använda ett material som inte går sönder.

En schablon kan egentligen se ut hur som helst. Det finns ett stort urval av färdiga schabloner. Hur man väljer att använda sin schablon är upp till var och en. Vissa gör som en bård längs med väggen, andra skapar mönster. Har du en väldigt stor schablon kanske den bara får plats en gång. Man kan också använda olika färger på sin schablon.

Rulla på färg med mönsterrullar

Det finns mönsterrullar som fungerar som rollers fast de har en utskuren yta. När man rullar dem över en yta så blir det ett tryck. Det blir ett jämnt och sammanhållet mönster som ändå har en rustik känsla. Mönsterrullar finns med flera olika mönster som exempelvis blommor och djur men också med grafiska figurer och ytor. De finns i olika material som gummi eller skumgummi.

Geometriska figurer med maskeringstejp

Genom att sätta upp maskeringstejp kan du skapa väldigt häftiga och snygga grafiska mönster. Det finns många guider på hur man gör för att få ett snyggt resultat, det viktigaste är att ta bort tejpen innan färgen torkat så att färgen inte följer med. I värsta fall kan man gå och rätta till de jacken som blivit med en liten pensel efteråt. Många använder även maskeringstejp för att måla mönster på golv.

Overheadapparat eller projektor

Ett sista bra och gediget tips på hur man gör sin egen tapet är att använda sig av en projektor eller en overheadapparat och projektera mönstret på vägen. Sedan kan man, om man har en någorlunda stadig hand, gå efter och skissa upp mönstret eller bilden som man vill ha på väggen. Det gäller att man är stadig på handen. Resultatet blir bäst om du väljer en bild eller ett mönster som är ganska enkelt och inte innehåller alltför mycket olika färger.

OBS! Undvik använda markers!

Ibland ser man snygga mönster gjorda med markers av olika slag. Var försiktiga med vilken typ av marker som du använder. Vissa är mycket svåra att måla eller tapetsera över. De lyser igenom även den mest täckande av saneringsfärg och kräver därför mycket arbete att få bort.

Lycka till!

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
10 May 2022