målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla snickerier - en guide

Börjar dina snickerier i bostaden se slitna ut? Skåpluckor, fönster och dörrar får vara med om en hel del i det vardagliga livet och efter många års användning börjar det synas i form av avskavda ytor och flagande färg. Då är det dags att måla om! 

Anlita oss om du vill ha ett professionellt resultat utan trassel! Vi levererar snickerimålning av högsta kvalitet till bra pris! Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert! Vill du lära dig att måla snickerier på egen hand kan du läsa vidare nedanför!


En guide till målning av snickerier

Att måla om snickerier är ett roligt jobb eftersom det handlar om ganska små ytor och att man hela tiden ser resultatet. Men som vid all målning är det viktigt att man är noggrann med förarbetet, vilket inte alltid är lika kul. Det är viktigt att man är noga med slipningen och får till en så jämn yta som möjligt. Det är också bra ju mer av arbetsytorna man ser till att skydda med papp eller tidningspapper för att förhindra spill och stänk.

måla dörr vit

Tänk också på att inte ta dig an allt på en gång, utan se målningen som ett projekt som får pågå ett tag och ge dig på exempelvis ett rum i taget.

Måla snickerier – så gör du

Lackfärg

När man målar snickerier är det lackfärg man använder och då har man två huvudtyper att välja mellan, lösningsbaserad eller vattenbaserad. Den vattenbaserade färgens främsta egenskap är ju att den är nästan helt luktfri och går lätt att tvätta bort från penslar och verktyg. Många tycker dock att det är svårare att få till en jämn yta med vattenbaserad färg. Det stämmer att lösningsbaserad färg ger dig mer tid fördriva färgen, dvs att jämna till ytan, efter påstrykningen, men ett litet tips här för er som jobbar med vattenbaserad färg är att ta rejält med färg på penseln – många gör misstaget att stryka på för tunna lager, vilket kan göra att det är svårt att få en jämn och fin yta.

burkar med lackfärg

Den lösningsbaserade färgen har den stora fördelen att den är ”öppen” längre, med det menas att man har tid att korrigera misstag och rätta till strykningen i ungefär 15 minuter jämfört med vattenbaserad färg som bara är ”öppen” i tre, fyra minuter. Det gör att för en ovan målare kan det vara bättre att välja en lösningsbaserad färg. Lösningsbaserad färg luktar dock mycket och det är viktigt att stå i ett ventilerat utrymme när man målar, annars får man räkna med att ta många pauser i arbetet.

Verktyg och material

Det är viktigt att ha rätt verktyg. Förutom en bra pensel och en roller gärna även en så kallad moddlare. En moddlare är en bred, mycket mjuk målarpensel som används för att fördriva, jämna till färgen. Ett alternativ till moddlare som också är bra för att fördriva färgen är en planstrykare. En planstrykare kan ses som en fin dyna fastsatt på ett handtag och används för att få en riktigt jämn och fin finish på målade ytor. Olika penslar, moddlare och planstrykare finns beroende på om du målar med vatten- eller lösningsbaserad färg.

redskap för måleri, roller, pensel

Ett annat sätt att måla snickerier med lackfärg är att använda en sprutpistol och spruta på färgen. Att använda sprutpistol går fort och resultatet blir bra, dock är det mycket viktigt att täcka för alla ytor i omgivningen eftersom färgdimman sprids över ett långt större område än själva snickerierna.

Till förarbetet kommer du att behöva fint slippapper och en slipkloss. Andra bra att ha-grejer är trasor, skyddspapper, en skruvmejsel för att skruva av luckor och beslag, färgtråg och skyddshandskar.

Vi ger här ett exempel på hur du ska gå tillväga när du målar skåpsluckor, men principerna är desamma för alla typer av snickerier; slipa, grunda och måla.

Måla skåpluckor

Det är viktigt att man är noga med att miljön man målar i är så dammfri som möjligt. När man målar snickerier med lackfärg syns varje dammkorn som fastnat på ytan. Det är därför bäst att ha snickerierna vertikalt och inte liggande när man målar. Detta gäller i högsta grad även skåpluckor. Det bästa är om de kan hänga kvar på sin plats under större delen av målningen. Ett tips är att häkta av luckorna när man ska slipa och grundmåla och sedan hänga upp dem igen efter att man finmålat den kant på luckan som sitter mot skåpstommen.

  • Börja med att skruva loss beslag och eventuella lås på luckorna. Häkta av dem. Om luckorna är omålade bör du först grundmåla dem innan första slipningen. Om luckorna är målade sedan tidigare behöver de i regel bara tvättas av med målartvätt och sedan slipas så att ytan ruggas upp. När du slipar snickerier inför målning med lackfärg är det viktigt att inte göra stora cirkelformade rörelser utan att se till att slipa i samma riktning som du sedan avser att måla. Annars kommer slipspåren att lysa igenom färgen på den färdigmålade luckan, även om du målat flera lager. Slipa försiktigt med jämna tag i en riktning.

  • Därefter grundmålar du med en färg som har en liknande nyans som lackfärgen. På så sätt kan du se var du målat när du stryker på täckfärg, samtidigt som grundfärgen inte lyser igenom på det färdiga resultatet. Låt grundfärgen torka.

  • När grundfärgen torkat målar du ”stomkanten” på luckan  med lackfärg och hänger sedan upp den. Se till att du täckt omgivande ytor med skyddspapper. Måla resterande kanter på luckan med en fin pensel.

  • Måla sedan luckans plana ytor med en fin roller anpassad för lackfärg. Direkt efter att du rollat på färgen använder du en moddlare eller planstrykare för att släta ut ytan och göra den jämn och fin.

  • Om du vill stryka på ett lager till väntar du tills färgen torkat ordentligt. Sedan slipar du återigen försiktigt och dammar av, varpå du upprepar proceduren med pensel, roller och moddlare.

  • Låt luckorna torka i åtminstone ett dygn innan du stänger
Vänd dig till oss för allt inom måleri!8 Nov 2017