målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla hörn - Så får du till perfekta hörn

Att måla inomhus tycker de flesta är kul, och om du lägger ner lite tid på att planera din målning och göra det nödvändiga grundarbetet har du stora möjligheter att få till ett riktigt bra resultat. Det de flesta lägger ned mest tid på när det kommer till målning är att välja rätt kulör; man köper in provburkar med en mängd olika nyanser och provmålar väggarna för att se hur färgen tar sig ut på en större yta och i olika ljus. Och visst är kulören viktig, men det finns fler saker som är viktiga för ett bra resultat, saker som hemmamålare ibland tenderar att lägga mindre tid på.

”En sak som många missar är att köpa in en liten pensel eller hörnroller för att måla hörnen. I hörnen ser man ofta skillnaden i skicklighet mellan en hemmamålare och en professionell målare”

Det kan till exempel vara att se till att man har rätt typ av målarredskap för att få en så bra målning som möjligt. Kanske slänger man bara ner ett par rollers och några penslar i varukorgen när man köper färgen och tänker att det inte har så stor betydelse. Men det kan vara stor skillnad i kvalitet på olika penslar och rollers. Be att få målarverktyg som passar till ditt projekt rekommenderade för dig av försäljaren. En sak som många missar är till exempel att köpa in en liten pensel eller hörnroller för att måla hörnen. I hörnen ser man ofta skillnaden i skicklighet mellan en hemmamålare och en professionell målare. Det är lätt att hörnen blir flammiga och skiljer lite i nyans mot resten av väggarna. Hur undviker man att det blir så?

Börja alltid med hörnen

Efter att allt underarbete är klart och du ska börja måla, vart brukar du börja? Många kan nog inte riktigt svara på den frågan, man börjar någonstans mitt i. Det är härligt att fylla rollern med färg och ta de där första tagen. Se hur kulören man valt lyser upp väggen och känna glädjen i att ta i med lite kroppsarbete och samtidigt få fint i rummet. Tyvärr är detta inte vägen till ett perfekt resultat.

När du målar ett rum ska du alltid börja i hörnen och längs kanterna av väggen, på de platser där rollern har svårt att komma åt. För att få ett jämnt resultat är det nämligen viktig att måla vått i vått, och det gör rollern bättre än penseln. Så innan du tar fram rollern, måla hörnen och längs med golv- och taklister med pensel. I stället för pensel kan man även använda en så kallad hörnroller, en liten roller som är utformad för att komma åt i hörn. Det går ungefär lika snabbt med hörnroller som med pensel, men hörnrollern ger möjligtvis ett lite jämnare resultat.

Bättre resultat med små medel

När hörnen är målade är det lätt att sätta igång med rollern och ta resten av väggarna. När man målar i skarvarna blir ytan jämnare och fylligare än om man hade sparat hörnen till sist. Du kommer att få ett bättre resultat, helt enkelt genom en så enkel sak som att ta hörnen först. Ett exempel på hur mycket man kan vinna på att läsa på och förbereda sig lite, även när man håller på med något så ”enkelt” som målning.

Tänk som ett proffs

När vi som är proffsmålare får ett uppdrag är förväntningen hos kunden naturligtvis att det ska bli ett perfekt resultat. Det enda sättet att åstadkomma detta är att planera målningen noggrant med avseende på underlag och andra förhållanden. Ett grundligt förarbete är det som tar mest tid av ett målningsuppdrag, medan själva målningen egentligen kan ses som en ”finishing touch”. Genom att applicera det tänket på ditt eget målande kan du nå mycket bättre resultat, såväl i hörnen som på resten av väggen.

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
22 May 2018