målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla i barnrum - handfasta tips och inspiration

Dags att måla om ert barnrum?

Ett barnrum är en plats för lek, för mys och där man som förälder måste skapa en plats som känns trygg och naturlig för barnet - detta då det underlättar exempelvis sömn. Det som är roligt med ett barnrum sett till renovering och sett till att måla om är att man inte har samma strikta mallar att hålla sig inom.

Detta ska dock inte förknippas med att man kan slafsa runt med penseln lite på måfå. Nej, jobbet ska fortfarande göras på ett fackmannamässigt sätt - men man behöver inte hålla sig inuti den berömda boxen; man kan på ett annat sätt låta fantasin flöda och, så att säga, låta barnet man har inom sig få en chans att komma ut och leka lite.

Vill du måla ditt barnrum på egen hand eller anlita skickliga målare? Vi finns här för dig till ett bra pris om du behöver profesionell hjälp! Hör av dig och få en offert inom 24 timmar!


barnrum med berg på väggen

Tips för att måla om barnrummet

Ett bra tips som inledning till projektet är att faktiskt involverar den person vars rum ska målas - ditt barn. Låt barnet vara med och bestämma vilka färger som ska finnas. Många vuxna vågar inte detta; man tar för givet att det kommer att handla om en ren färgexplosion av starka kulörer.

Visst, det kan komma att dyka upp lite udda lösningar - men det är upp till dig att styra var de ska sitta. Ett bra tips gällande just detta är att hålla de starka färgerna till detaljerna. Målar du exempelvis en vägg i en smutsig pastellfärg - exempelvis gul - så kan den starka, gula färgen ditt barn valt användas på knopparna på byrån, eller över hela byrån. Att ett barn inte är lika “drabbat” av vad som fungerar rent inredningsmässigt kan vändas till en fördel.

Vi anser även att ditt barn ska vara med under själva måleriet. Det är roligt att måla och under din översikt (och korrigering förmodligen) så blir det en trevlig familjesysselsättning.

Trender och val av färg

Ser man till trender så är det vanligare nu än förr att tänka lite abstrakt. Många väljer att bryta av färger mot varandra; detta genom raka linjer där starka och mjukare färger delas in genom exempelvis trianglar. Svårt att beskriva, men vet du vem konstnären Olle Baertling är så kan du tänka på något av hans verk.

Silhuetter av städer och också väldigt trendiga att måla i barnrummet - och heller inte så svårt. det behöver inte handla om att måla en identisk bild av New Yorks skyline. Några olika typer av hus räcker. Det du behöver göra är att tejpa kanterna längs fasad, tak och tänkta fönster; därefter målar du husen i fråga; gärna i olika färger.

En tredje trend i barnrummet gäller mönster. Att tejpa vågiga - taggiga - våder vågrätt över mitten av väggen och därefter måla en av sidorna i stark färg är oerhört effektfullt och snyggt. Fondväggar är också på väg tillbaka.

Gällande färger så är det fortsatt så att de smutsiga pastellerna gäller i en stor utsträckning. Något som är bra, sett till att de är väldigt lämpliga att använda som bas för att kunna addera de starkare färgerna i exempelvis målade möbler, tavlor och sängkläder.

Tänk på att rummet ska gå att förändra

En grundläggande tanke i ett barnrum är att det ska gå att förändra. Ditt barn utvecklas hela tiden och det som var hett igår kanske inte alls passar imorgon. Vi menar inte att du ska följa minsta nyck från ditt barn - men det kan vara bra att exempelvis ha en del av rummet fritt för barnet att kladda på. Att sätta upp en större griffeltavla brukar vara gångbart. Likaså att använda washitejp för att skapa mönster snarare än att måla dem. Washitejp är lätt att ta bort och den ger inga märken på väggen.

Kontakta oss om du vill ha mer tips om att måla barnrum eller om du är intresserad av att anlita en professionell målerifirma som gör jobbet åt dig!

Målning av barnrum - skapa kontraster

Att måla ett barnrum handlar även om att våga tänka utanför boxen. Här kan man faktiskt låta fantasin flöda på ett helt annat sätt än om det handlar om att måla om i hallen eller i vardagsrummet. Vad sägs om en fondvägg? Vad sägs om att måla väggarna i två olika färger och där den undre halvan går i en ljusare nyans medan den övre bryter av i en lite mörkare? Det finns massor av spännande lösningar att välja mellan!

Många idag ser även barnrummet som en plats för kontraster. Normalt så undviker man att blanda olika kontrastfärger, men i ett barnrum så kan en sådan lösning faktiskt ge en riktigt cool effekt. Det finns även andra spännande lösningar. Man kan exempelvis även passa på att låta oss måla om taket i samma färg som väggarna eller anlita oss för att måla om golvet i barnrummet. Vi kan även måla utifrån givna mönster. Ditt barn kanske vill ha en stjärnhimmel i taket eller någon speciellt sagofigur på väggarna? Vi älskar utmaningar och arbetar gärna fram en lösning tillsammans med dig.

Låt barnrummet växa med barnet

Det kan även vara bra att tänka på framtiden i samband med att man målar ett barnrum. Barnet växer och med detta ändras också behov, tycke, stil och smak. Av den anledningen så kan man tänka lite mer neutralt i många fall och kanske välja bort de absolut starkaste färgerna. Man kan skapa iögonfallande och stimulerande rum även utan de mest explosiva färgerna. Som vi sa ovan: man kan bryta av med sådana kontraster och ett tips är att man kanske gör detta med möbler och andra detaljer.

Det man ska komma ihåg är dock att barnet alltid ska vara utgångspunkten i hur man inreder och målar i ett barnrum. Det är barnet som ska trivas i sitt rum och det är barnet som ska känna att rummet är den borg man behöver som liten. Med rätt färg och rätt inredning i övrigt så köper ni som föräldrar er även lite välbehövliga pauser i vardagen också. Vilket kan vara ett nog så starkt skäl till att välja oss för målning av ett barnrum.

Vänd dig till oss för allt inom måleri!4 Dec 2017