målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla insidan av garderob eller skåp | En guide

Du kan lätt fräscha upp en gammal mörk garderob genom att måla den ljusare. Här är en guide för dig som vill måla insidan av garderob eller skåp.

Det är enkelt att få liv i en gammal garderob. De flesta äldre garderober, särskilt de väggfasta är gjorda av rejäla stommar, ibland till och med solida av trä rakt genom. I så fall är det bara dumt att byta ut dem till nya industritillverkade av sämre kvalitet som du dessutom ska montera själv. Nej, måla om de gamla istället så får du garderober av hög kvalitet som känns som nya!

Var noga vid valet av färg

När du ska måla om en garderob på utsidan kan du tänka ungefär som med skåpluckor i resten av hemmet eller som med väggar - välj något du tycker är snyggt och hyfsat enkelt att rengöra!

Insidan av en garderob däremot måste ha en bra funktion. Förr var det populärt med mörka målningar även i garderober. Man ville efterlikna dyrbart trä och målade därför de flesta möbler i mörkbrunt, djupt vinrött eller brunsvarta toner. Det kan absolut se elegant ut men är uppriktigt sagt helt hopplöst inuti en garderob. Insidan av en garderob ska vara ljus så att du lätt kan se vad du har där inne.

Vitt fungerar självklart bra, men om du tycker att det blir för kallt och kalt så välj en mjukare grå som bryter av eller en ljus härlig pastell i valfri kulör. Finns i allt från grönt till gult och blått - eller varför inte rosa?

Det viktigaste när du väljer färg är egentligen inte den exakta kulören, den ser du ändå rätt lite av, så länge den är ljus är det svår att misslyckas med nyansen.

Däremot bör du vara desto petigare med vilken typ av funktion färgen har.

Blanka färger är bäst

En matt färg kommer att suga upp ljuset i garderoben och inte bara det, den suger dessutom åt sig mer smuts än andra färger! Välj istället en halvblank eller helblank färg. Många är skeptiska till helblanka färger för att de kan ge upplevelsen av att de sticker i ögonen. Men just på insidan av en garderob är det det jättebra.

Blank färg, eller till och med lackfärg gör att smuts går lätt att torka av och upp. Det är lätt att dra förvaringskärl som korgar in och ut i garderoben. Skulle plagg ramla ner på golven i garderoben glider de lätt ut när du drar i dem.

Om du har otur kan en matt färg lättare färga av sig, det kommer inte hända med blanka färger.

Välj miljövänliga färger

Kläder ska sitta tätt intill kroppen så tänk på att välja en färg som inte ger ifrån sig doft eller gifter. Välj en vattenbaserad färg, gärna en lackfärg som är miljövänlig.

Kolla i butiken så att du säkert får en färg som doftar lite och torkar snabbt! Annars riskerar du att gå runt och dofta som en färgburk. Inte särskilt kul och framför allt inte hälsosamt. Många får ont i huvudet av starka färgdofter, får du dem i kläderna kan de ta tid att få bort dem. Garderober är ju små stängda utrymmen som är lite knepiga att verkligen vädra ur då de bara går att öppna i ena sidan.

Skumroller och två sorters penslar

  • Börja med att pensla på färg inne i skrymslena, i hörnen och utåt, cirka en decimeter från innervinkeln.

  • När du kommit så långt är det lättare att rolla ut färgen med en skumroller.

  • Längst in i garderoben kan du gärna använda en lite grövre pensel som kommer åt i hörnen med ändå ger stor effekt, breda drag.

  • Mot ytterkant, alltså närmast dörren på garderoben, kan det däremot vara finare att använda en lite mindre pensel som ger ett fint avslut på dörren.

  • Lägg mest energi på att måla den här kanten närmast dörren - det är ju den du ska se varje morgon!

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
4 Feb 2020