målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla om köksstolar | En guide

Har dina gamla köksstolar sett sina bästa dagar eller vill du ge dem en vackrare och mer passande färg? Det är inte så svårt som man kan tro att ge gamla trämöbler ett nytt liv. 

Här följer en enkel guide hur du ska gå till väga när du vill måla om dina köksstolar.

Detta behöver du:

  • Sandpapper

  • Träspackel

  • Skumgummiroller

  • Ett tråg att hälla upp färgen i

  • Skumgummipensel

  • Vattenbaserad färg

  • Maskeringstejp

  • Målarduk (eller tidningspapper) som golvskydd

Förarbete

Förarbetet är avgörande för ett lyckat slutresultat. Innan du kan börja måla måste du noggrant sandpappra ytan på stolen. Här behöver du slipa bort alla ojämnheter och fylla djupare hack och repor med spackel.

ung kvinna målar om en köksstol

Är stolen omålad bör du grundmåla med en häftgrund så att färgen fäster. Sedan behöver ytan ruggas upp med grovt sandpapper. Men var försiktig så du inte förstör ytan. Glöm inte att noga torka av ytan med en putstrasa (inte pappershandduk eftersom den luddar) för att få bort alla lösa rester innan du sedan börjar måla.

Första lagret

Det är väldigt enkelt att måla med en skumgummiroller. Det ger en jämn yta och rinner inte. Det går också fortare än med en vanlig roller. Använd helst en halvblank latexfärg.
Ta lagom med färg så du slipper linjer, och måla med tunna lager. Även om det krävs pensel för svåråtkomliga ytor kan du ändå rolla de två första lagren för att sedan ta med penseln i det sista lagret. Låt färgen torka sex till åtta timmar innan nästa strykning.

Var noggrann

Arbeta systematiskt så att du inte missar att måla någon del möbeln. Passa på att titta på stolen från olika vinklar för att se att du inte missat något.

Det är svårare att se vad du har missat när du målar första lagret jämfört med när du målar lager nummer två. Däremot gör det inget om färgen inte ser jämn ut då det kommer att jämnas ut ändå.

Andra och tredje lagret

När första lagret torkat är det dags att måla lager nummer två och tre. Använd skumgummirollern och måla hela stolen på nytt. För bästa resultat behöver man stryka möbeln minst två gånger men helst tre. Den vanliga torktiden är ett dygn. Ytbehandling


För att skydda färgen rekommenderas det att göra en ytbehandling. Använd ren roller av skumgummi och måla tunt lager med ett akrylatbaserad trälack. Var noggrann och försiktig och jämna ut eventuella bubblor. Låt det torka i tre dagar innan du använder stolen.

Invändig och utvändig kvalitetsmålning26 Feb 2019