målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla på plast | Så får du färgen att fastna

Att kunna måla på plast kan vara bra ibland. Framför allt kommer man kanske att tänka på möbler. Plastmöbler för utebruk har länge varit billiga och populära och även ofta riktigt snygga i designen. Ofta lämnar dock färgen en del övrigt att önska, den vanligaste kulören är någon form av vit, och ju fler säsonger möblerna används, desto mer missfärgade och solkiga blir de av naturliga skäl när regn, solsken och smuts gjort sitt. Då kan det vara bra att ge möblerna ett rejält lyft med lite ny färg!

”Vilken metod du väljer för målningen beror på hur mycket jobb du vill lägga ner och hur stor valfrihet du vill ha vad gäller kulören”

Det finns huvudsakligen två vägar att gå när det gäller att måla på plast. Det ena är att du ruggar upp ytan på det du ska måla med ett grovt sandpapper. Därefter kan du måla med två lager akrylfärg. Vill du inte sandpappra kan du i stället använda en häftprimer som grundfärg och därefter måla med i stort sett vilken färg du vill. Vilken metod du väljer för målningen beror på hur stora föremålen är, hur mycket jobb du vill lägga ner och hur stor valfrihet du vill ha vad gäller kulören.

Sandpappra och måla med akrylfärg

Akrylfärg är snyggt. Om du vill att akrylfärgen ska fästa bra på plasten så måste du dock först sandpappra den. Om det är flera trädgårdsmöbler som ska målas om blir det ett ganska stort jobb, men för mindre plastföremål eller en enstaka möbel fungerar det utmärkt. Genom att rugga upp ytan ger du färgen möjlighet att fästa sig ordentligt på underlaget och sedan är det en enkel sak att täcka med ett lager färg till. Nackdelen med akrylfärg är att man har ett begränsat antal kulörer att välja bland, samt att färgen också är ganska dyr och säljs i små förpackningar. Å andra sidan ger akrylfärg en glansig och snygg yta som verkligen piffar upp. Till möbler är akrylfärg därför oftast ett dåligt val, medan det kan passa utmärkt till andra typer av mindre föremål.

Använda häftprimer

Det bästa när man ska måla stora ytor av plast är att köpa en rejäl burk häftprimer och grundmåla med. Häftprimer är antingen vit eller svart till färgen och vi väljer den vita eftersom den ska vara till för grundmålning. Häftprimer är en utmärkt produkt som fäster på nästan alla glatta ytor, som glas, stål, aluminium, kakel och förstås hårdplast.

färgskala för att måla på plast

Ett lager häftprimer är allt som behövs för att sedan kunna måla med i stort sett vilken färg du vill. Det ger dig alltså möjlighet att använda en brytbar vattenlöslig färg som du kan få i vilken kulör du vill och gör det lätta att anpassa trädgårdsmöblerna till resten av uteplatsen, eller varför inte till fasaden?

Ny färg till våren?

Släng inte gamla plastföremål, som utemöbler, som förlorat sin fräschör, pigga upp dem genom målning. Att måla på plast är inte svårt om man bara vet hur man ska göra. Med ny färg blir utemöblerna som nya och håller ännu många säsonger. Nu håller vi tummarna för en tidig vår!

Kontakta oss på Wall Måleri om du behöver professionell hjälp från en målare i Stockholm. Vi gör allt inom måleri!

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
23 Jan 2019