målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla på tapet

Har du gamla tapeter som du tröttnat på och skulle vilja hitta på något nytt. Det är inte säkert att du i så fall måste riva ner dem. Det går utmärkt att måla på tapet, men det kräver att du är noga med förarbetet. En yrkesverksam målare lägger ungefär 75% av arbetstiden på förarbetet, vilket kan ge en riktlinje för hur viktigt det är om du vill ha ett riktigt bra resultat.

”Har du ett eller två lager tapet går det vanligtvis fint att måla på dem, men rör det sig om fler lager är det antagligen bäst att riva bort alla tapeter och börja om från scratch med väggen”

Har du ett eller två lager tapet går det vanligtvis fint att måla på dem, men rör det sig om fler lager är det antagligen bäst att riva bort alla tapeter och börja om från scratch med väggen. Kontrollera också om det finns många luftbubblor under tapeten. Gör det det bör du även då riva bort tapeten innan du målar. Men annars är det fritt fram och följer du nedanstående tips och råd så kommer du att ha en ny fin väggfärg på bara några timmar!

Ta bort lös tapet och skär bort skarvar

Kom ihåg att låta förarbetet ta sin tid och slarva inte! Om du är noggrann kommer du att tacka dig själv efteråt när du ser resultatet.

Det första du ska gör är att avlägsna löst sittande tapet. Rör det sig om små partier kan du limma fast dem igen. Du ska även skära bort överlappande skarvar och tapet som ligger över taklister och socklar. Det gör du lättast med en tapetskärhyvel som finns att köpa i färghandeln.

Efter att du skurit bort skarvar och avlägsnat löst sittande tapet så spacklar du skarvarna. Var sparsam med spacklet så behöver du inte slipa så mycket sen. Slipa skarvarna och torka bort allt damm.

Täck ytor som inte ska målas

Därefter täcker du golvlister, golv och vägglister (om de inte ska målas) med målartejp och täckplast. Använd tejp av god kvalitet så slipper du tejp som lätt går sönder eller som blir svår att få bort efter avslutad målning.

Dags att måla!

Börja med att måla med spärrfärg, en speciell färg som gör att fukt inte slipper igenom och bildar blåsor under tapeten. Börja längs kanterna och i hörnen och ta sedan resten av väggen med roller. När färgen torkat målar du med vanlig väggfärg, först ett lager som du slipar försiktigt när det torkat och därefter ett andra lager.

Svårare än så är det inte. Och skulle det vara så att du känner dig osäker på uppgiften eller varken har kraft eller tid att lägga på målning, hör av dig till oss så hjälper vi dig att måla din tapet!

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
14 Aug 2018