målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla trappa – trappmålning med färg som skyddar och håller i längden

Trappmålning i Stockholm

Vi har lång vana av att arbeta med att måla trappor och kan visa upp en gedigen lista av referenser som vi gärna sätter dig i kontakt med. Vi åtar oss uppdrag över hela Stockholm och det spelar ingen roll om du är privatperson, fastighetsägare eller om ert företag eller BRF behöver hjälp med att fräscha upp er trappa. Vi står redo att hjälpa till oavsett storlek på uppdraget och alltid med högsta fokus på kvalitet i varje led.

Som med alla våra arbeten så erbjuds du även en Nöjd-Kund-Garanti i samband med en trappmålning. Det ger dig en trygghet. Och du, du vet väl att en trappmålning inkluderas i Rot-avdraget? Säg till oss innan bara så sköter vi all administration med Skatteverket och drar beloppet motsvarande Rot redan på den faktura du erhåller. Enkelt, smidigt och prisvärt. Med Rot får du en skatterabatt motsvarande 30% av den totala arbetskostnaden.


En bra målad trappa håller länge!

En innertrappas funktion är att föra samman två plan av ett hus och människorna som rör sig däremellan. I en stor familj blir det många steg som tas i trappan varje dag. En trappa som har några år på nacken blir ganska sliten efter ett tag. Den utsätts dagligen för springande och hasande fötter och speciellt i mitten blir den ofta sliten. Barn leker dessutom gärna i trappor och tycker det är kul att kasta ner saker för den. Ja, det finns många skäl till att man då och då måste rå om sin trappa, i alla fall för utseendets skull.

vitmålad trappa - trappmålning stockholm

En trappa är vanligtvis en robust konstruktion och även om den kan se väldigt sliten ut finns det oftast inga risker med att en trappa är gammal och sliten, om det rör sig inte om en väldigt gammal trappa som stått länge utan underhåll. Oftast är det just utseendet vi vill förbättra med en renovering. Vi vill samtidigt se till att den nya färgen blir tålig och att trappans nya look håller i många år med mer spring och fler saker kastade nerför den.

Ett bra grundarbete

Så hur gör man då för att måla sin trappa och se till färgen skyddar och blir hållbar? Som alltid med målning är ett bra grundarbete oerhört viktigt. Först måste all gammal färg och eventuell lack bort. Använd en slipmaskin eller en handslip som är bekväm.

Använd ett grovt slippapper först och sedan ett finare. En smart uppfinning är handslipen med utsug som kan kopplas till dammsugaren. Med den hamnar allt slipdamm i dammsugaren och du slipper ha det virvlande runt i lägenheten.

Se till att du kommer åt överallt med slipen. Det finns många vinklar och vrår i en trappa men det är viktigt att du får bort allt gammalt jox för att få ett fint slutresultat sen. När trappan är färdigslipad med det fina slippapperet och jämn och fin torkar du bort allt kvarvarande slipdamm med en mikrofiberduk. Det är viktigt att trappan är helt dammfri när den ska målas.

Lacka kvisthål och spackla

Finns det kvisthål i trappan bör dessa först lackas med shellack, även kallat kvistlack, för att de inte ska skina igenom när trappan är målad. Spackla även igen alla eventuella hål och ojämnheter som kan ha uppstått i trappan. När lack och spackel torkat slipar du med fint papper och spacklar igen. Slipa en gång till, även på kvistlacken så att den ruggas upp och tar emot färgen bra. Var återigen noga med att torka bort allt damm. 

Välja färg

Till trappstegen fungerar vanlig golvfärg bäst. Välj en vattenbaserad golvfärg som inte luktar så mycket och som är miljövänlig. Till trappans sidor och till sättstegen (de vertikala stegen i trappan) passar det dock inte så bra med golvfärg eftersom den har en tendens att rinna innan den hunnit torka. Här kan en vattenbaserad lackfärg vara en bättre lösning.

Den absolut tåligaste golvfärgen är så kallad tvåkomponents epoxifärg. Denna färg är dock en aning hälsovådligare och inte lika miljövänlig. Den är dessutom en aning överkurs för en inomhustrappa, men vill man ha det starkaste så vill man! Färgen kommer i två burkar som du blandar ihop och därmed startar en kemisk reaktion. Resultatet blir ett industriellt härdat färglager som dessutom kan lackas för att bli ännu starkare.

färgglad trappa

Vad gäller färgens kulör gör man så klart som man vill men ett tips är att inte bli alltför utsvävande i sina färgval. All i familjen ska trivas med trappan och dessutom under en ganska lång tid. En helt vit trappa är dock inte heller så roligt. Ett bra tips är att måla sättstegen vita och planstegen, som man går på, i någon färg man tycker om. Det kan bli en väldigt fin kontrast mellan sättsteg och plattsteg och trappans struktur blir tydligare. Denna lösning minskar dessutom risken att man missar ett trappsteg och snubblar.

Måla...

Det är alltid bra att måla ett lager med en grundfärg först. Behöver man använda trappan under tiden man målar kan man välja att måla varannat trappsteg, låta torka och sedan måla resterande trappsteg. Markera då först vilka trappsteg du inte ska måla med lite maskeringstejp och flytta sedan över tejpen till de trappsteg som torkat och som man ”får ” gå på.

...och måla igen 

Måla sedan åtminstone två lager med täckfärg. Börja med sättstegen om du ska ha dem i en annan färg och låt färgen torka. På så sätt undviker du att färg från sättstegen rinner ner på redan målade plansteg. När du målat trappans alla delar låter du de torka och ger de sedan ytterligare ett lager. Nu har du en tjock och fullödig färgyta i vad vi hoppas är riktigt snygga färger!

Till sist - lacka

Men för att trappan ska bli riktigt slitstark och hålla i många år måste vi ge färgen ett hållbart och skyddande lager, och det gör vi med lack. Det kan vara fint med en yta av matt lack, men om man vill ha det rekommenderar vi ändå att man först stryker några lager med en blank lack. Blank lack ger en mycket bättre slitstyrka. Avsluta sedan med en blank lack som blir din trappas ytfinish. 

Snåla inte med lacken utan ge trappan ett ordentligt skydd med åtminstone fyra lager lack. Visst, det är slitsamt och tar tid, men du spara in år på att ge din trappa ett ordentligt skydd. Med många lager lack kommer din trappa att hålla en mycket lång tid.

Har du gjort ett ordentligt förarbete och en grundlig målning och lackning har du gett din trappa en ny fräsch look och ett utomordentligt skydd för en lång tid framöver. Snyggt jobbat! 

Känner du att du inte har tid eller klarar av att måla din trappa på egen hand, trots våra tips, rekommenderar vi att du kontaktar oss - din målarfirma i Stockholm!

Vi hjälper dig att hitta rätt stil för din trappmålning

Vilken färg ska du välja för din trappmålning? Helt lätt är det inte. Även om de flesta väljer vitt så finns även andra alternativ som kan skapa den där wow-känslan man vill komma åt. Vi har lång vana av trappmålning och en stor kunskap om vilka färger som passar och vilka kombinationer som normalt kanske fungerar lite sämre.

Vi står redo att hjälpa dig att hitta rätt färg för just din bostad. Vi älskar att bolla idéer med våra kunder och till vår hjälp har vi också en stor referensbank med bilder från tidigare projekt. I slutändan är det givetvis du som bestämmer, men att ta vår hjälp om du har svårt att välja är du mer än välkommen att göra.

Vänd dig till oss för allt inom måleri!8 Nov 2017