målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Målare Stockholm - Så tänker du när ska välja roller

Har du ett målarprojekt på gång? Då har du en hel del beslut att ta. Inte minst är det viktigt att välja en roller som passar för just den yta och de färger du ska använda.

 

Det är inte alltid så lätt att välja roller – i byggvaruhandeln finns i dag ett stort utbud och det är lätt att bli osäker. Det finns roller för alla olika färgtyper och ytor. Men det är faktiskt minst lika viktigt att välja rätt roller som att välja rätt färg – vill man ha ett riktigt bra resultat så bör man ha riktigt bra material.

Här är några grundläggande saker som är bra att tänka på när man ska välja roller:

De första frågorna du ska ställa dig inför valet av roller är de här? Vilken färg ska användas? Hur vill du att ytan ska bli? Vad är det som ska målas? Ofta lägger amatörmålaren mycket tid på att välja färg men glömmer att tänka på vilken roller som behövs för det aktuella projektet.

En roller använder man när man behöver måla stora, plana ytor snabbt och effektivt. Den har blivit ett allt mer populärt hjälpmedel, framförallt för ytor som man förr oftast målade med större penslar. En roller av god kvalitet är alltid en god investering för framtiden.

Din roller måste passa till underlaget

Det kanske allra viktigaste är att välja en roller som passar för underlaget. Vill du uppnå en slät, fin yta så ska du använda en roller med kort lugglängd. Detta kan exempelvis vara när du ska måla inomhus, exempelvis köksluckor.

Vill du få till en grövre ytor så passar det bättre med längre lugg på rollern. En roller med längre lugglängd passar exempelvis mycket bra vid takmålning.

När man köper roller så är det som vid alla andra typer av investeringar. Grundregeln är att man får vad man betalar för, även om det självklart kan finnas ett eller annat undantag. En riktigt bra roller är en investering – både i nuet och för framtiden. Skillnaden märks som mest när man gör ett enkelt test, att dra markeringstejp över rollern. En billigare, mindre kvalitativ roller fäller mycket mer ludd som fastnar på maskeringstejpen. Köper du en roller av högre kvalitet så kommer du att märka att den knappt släpper något ludd alls.

Man kan använda roller på de flesta ytor. Men se till att du hittar rätt bredd för just det användningsområde som din roller ska utnyttjas till.

Vill du att din roller ska hålla länge? Då ska du tvätta ur rollern ordentligt efter varje målning, det ökar rollerns livslängd väsentligt.

Olika rollers för olika ytor

Olika rollers passa på olika underlag och ger skilda strukturer på ytan. Tänker du måla exempelvis dörrar, möbler eller köksluckor så rekommenderar vi att du väljer en slät så kallad skumrulle. Då får man till en mycket jämn och fin yta med väldigt lite struktur. En sådan skumrulle med små håligheter tar upp mycket färg och lägger ut den jämnt och tunt. För ett extra fint underlag kan du med fördel välja en vit skumrulle. En sådan tål dock inte färger med lösningsmedel. Detta behöver dock inte vara ett problem idag då många färger på marknaden är vattenbaserade.

Vid målning av väggar och tak inomhus har du många valmöjligheter: exempelvis finlonrulle med medellång lugg, mikrofiberrulle eller perlonrulle. Alla dessa varianter täcker mycket bra och ger en medelgrov, snygg yta. Både finlon- och perlonrullen kan släppa ifrån sig en del fibrer vilket ger något mer struktur på ytan. Vid målning utomhus är ullonrullen mycket bra, inte minst när du vill ha en grov slutyta. Detta vill man ofta uppnå på exempelvis ohyvlad panel och putsväggar.

En målare med service som främsta prioritet.
15 Mar 2018