målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Målare | Utbildning | Så utbildar du dig till målare

Hur blir man målare? Det finns förstås ett flertal svar på den frågan, men här berättar vi om några av de vanligaste utbildningsvägarna.

 

Den vanligaste vägen för den som vill bli målare är att slå sig in på den vägen redan på gymnasiet. Byggprogrammet med inriktning måleri är det som gäller då. En annan väg är att bli lärling på ett måleriföretag – men då måste du vara äldre än 19 år. Men konkurrensen är hård – varje år utbildas hundratals målare och det finns en stor efterfrågan på marknaden.

Målning är ett yrke som ofta upplevs som trendigt och beundransvärt och förknippat med ett stort hantverkskunnande. Kontakt med många människor, frihet, mycket eget ansvar och stora utvecklingsmöjligheter är andra saker som man förknippar med målaryrket.

Gymnasiet

De praktiska hantverksprogrammen ökar i popularitet mest hela tiden. Att vara målare eller något annat liknande yrke är status igen – och en målarutbildning går dessutom bra att komplettera med en ingenjörsutbildning. Som sagt, byggprogrammet med inriktning målare är linjen du ska välja om detta är ditt drömyrke. Första året är gemensamt och du får som elev erfarenhet av hela byggprocessen. Under andra året väljer man inriktningen måleri.

Individuell utbildning

Om du är 19 år eller äldre och inte har utbildat dig till målare på gymnasiet så kan välja att bli lärling hos en målarfirma. Då får man på egen hand hitta ett företag som kan erbjuda en sådan utbildning. Företaget i fråga måste skicka in en ansökan till Måleribranschens yrkesnämnd innan en sådan lärlingsanställning påbörjas.

Vuxenutbildningar

Numera är det långt ifrån ovanligt att människor byter yrkesbana flera gånger i livet. Måleribranschen lockar också många personer som kanske har tröttnat på kontorsjobbet. Framtiden för branschen ser också spännande ut. Heminredning har kanske aldrig varit lika mycket på modet, färg får allt större betydelse inom husbygge och arkitektur. Låter det lockande så har du stora möjligheter att bli målare även när du har nått vuxen ålder. Möjligheten att bli lärling hos ett måleriföretag är en möjlighet även i vuxen ålder. På vissa orter, där behovet av arbetskraft är stort, kan arbetsförmedlingen erbjuda utbildningar.

Vad tjänar en målare?

Genomsnittslönen för en färdigutbildad målare är cirka 32 500 kronor i månaden. Men redan under lärlingsperioden får man en avtalsenlig lön – den snittar på runt 19 000 kronor.

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
16 Apr 2018