målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Målarfärg – allt du behöver veta

Vad skulle vi göra utan målarfärg? Vi använder färger för att göra världen vackrare; inomhus och utomhus, på byggnader, innerväggar, fordon, prylar och konstverk. Utan färg skulle det vi skapar vara färgat enbart av dess material; trä, plast, stål, betong, gips och så vidare. En lite tråkigare värld helt enkelt.

Färg används dock inte bara till att försköna, den har även skyddande och bevarande egenskaper. Det finns en mängd olika typer av färger för olika ändamål; oljefärger, färger med fuktspärrar, lackfärger, golvfärger. Vad du än tänker måla finns en färg anpassad för ditt projekt. Att vara målare är inte bara att ha tekniken, det är även att kunskap om de olika färgtypernas egenskaper och var de passar bäst. Men man måste ju inte vara målare för att vara intresserad av att veta mer om målarfärg.

målarfärger

Vad målarfärg innehåller 

All målarfärg är främst uppbyggd av tre komponenter: Bindemedel, lösningsmedel och pigment.

Bindemedlet är, som namnet antyder, det som binder färgen och får den att hålla ihop. Färgens namn kommer oftast av vilket bindemedel som används, som oljefärg eller akrylfärg. Det är bindemedlet som stelnar när färgen strukits på och får den att torka. På ett sätt kan man säga att det är bindemedlet som är färgen. Det är den enda helt omistliga komponenten i en målarfärg.

Men för att bindemedlet inte ska torka och bli en klump behöver den späs ut med någonting, och det är här lösningsmedlet kommer in. Lösningsmedlet är till för att göra färgen mer lättflytande så att den går att stryka på, men den dunstar efter målningen så att färgen kan torka. Ofta används vatten som lösningsmedel, så kallad vattenlöslig färg. Andra lösningsmedel kan vara exempelvis alkohol eller lacknafta. Sådana färger luktar starkt och kan vara farliga att andas in. De blir därmed allt ovanligare.

En inte helt oviktig del i målarfärgen är såklart pigmentet, som ju ger målarfärgen dess färg. Pigmentet är ett pulver som kan vara organsikt eller syntetiskt. Ett exempel på ett organiskt pigment är rödfärgspigmentet, som ger färg åt den berömda Falu rödfärg. Det består till stor del av järnoxid, som är en vanlig beståndsdel i pigment i så kallade slamfärger. Organiska pigment används till klassiska jordfärger som ockra och umbra. Till dagens moderna färgskalor används oftare syntetiska pigment.

Förutom dessa tre huvudkomponenter förekommer även ett flertal tillsatser i modern färg, som exempelvis konserveringsmedel och rostskydd. Vilka tillsatser som används beror bland annat på vad färgen ska användas på för underlag och hur lång livslängd och motståndskraft den ska ha.

Användningsområden för olika typer av färg

Det finns som sagt många olika typer av färg och det är bindemedlet som främst avgör färgens egenskaper.

Oljefärger

Olja som bindemedel hjälper färgen att tränga in bra i trä, där det oxiderar och bildar en skyddande yta. Den vanligaste typen av olja som används i målarfärg är linolja. Lösningsmedlet brukar vara lacknafta eller terpentin, men det finns även vattenlösliga varianter. Oljefärger lämpar sig bra att användas utomhus, i exempelvis utemöbler eller på husfasader, men fungerar även på väggar och snickerier inomhus. Den upplevs dessutom som fylligare än andra typer av färger. En nackdel med oljefärger är att de bryts ner snabbare än andra typer av färger.

Alkydoljefärger

Alkydoljefärger är vad man kan kalla en uppdatering av den traditionella oljefärgen. Alkydolja är en syntetisk olja som framställs av olika vegetabiliska oljor. Alkydoljefärger står ännu bättre emot väder och vind än vanliga oljefärger men gör sig inte lika bra på stora ytor och tränger inte lika bra in i träet. Alkydoljefärger passar mycket bra till snickerier både ute och inne, till exempel skåpluckor och fönster. Vatten blir allt vanligare som lösningsmedel även i alkydoljefärger.

Latexfärger

Latexfärger är alltid vattenlösliga. Som bindemedel används pyttesmå latexkulor som smälter ihop med pigmentet när färgen torkar och bildar ett sammanhängande lager. I likhet med lack tränger latexfärgerna inte in i materialet utan lägger sig som en hinna utanpå. En vanlig typ av latexfärg är så kallad akrylatfärg, eller akrylfärg, som passar bra att använda i tak och på väggar inomhus. Latexfärger är också mycket vanliga på husfasader.

Latexfärg kallas ibland för plastfärg, eftersom latex är en sorts plast.

Slamfärger

Slamfärger är tillsammans med linoljefärg den ”naturligaste” färgsorten vi har. Den har liolja som bindemedel och vatten som lösningsmedel. Alla slamfärger innehåller järnoxid i pigmenten. Järnoxid impregnerar träet och skyddar det mot röta. Falu rödfärg är det kändaste exemplet på slamfärg men den det finns många klassiska varianter som är vanliga på svenska hus. Slamfärg används framför allt på husfasader. 

Tvåkomponentfärger

Vill man ha en riktigt hållbar och slitstark färk ska man använda en tvåkomponentsfärg. Enkelt förklarat består en tvåkomponentsfärg av två färger som du blandar ihop innan målningen och sätter igång en kemisk reaktion där de två komponenterna ”gifter sig” med varandra och skapar en härdande yta. Tvåkomponentsfärger är utmärkta som exempelvis golv- och trappfärg i utrymmen med mycket slitage.

Miljövänlig färg

Det finns många åsikter om hur miljövänliga våra målarfärger är. Många färger som saluförs som miljövänliga, till exempel latex- och alkydoljefärger innehåller kemiska tillsatser som enligt många kan vara farliga att ha i inomhusmiljöer. En vanlig målarfärg kan innehålla uppemot trettio olika ämnen och tillsatser och alltför lite är än så länge känt om alla beståndsdelar för att man säkert ska veta hur skadliga färgerna är över tid.

Dock är det alltid bäst att välja en vattenlöslig färg, helst med miljömärkning. Och ska man måla inomhus, framför allt när det handlar om barnens rum, bör man, om det går, undvika att sova i rummet i upp till fyra veckor.

Det finns även ekologiska linoljefärger helt utan tillsatser, som sägs vara helt ofarliga, men då får man ta att kvaliteten inte blir lika bra som med annan målarfärg.

En färg är sällan direkt farlig (med undantag av vissa färger med lösningsmedel som exempelvis lacknafta, eller tvåkomponentfärger som man definitivt bör använda skyddsmask när man jobbar med), men de kan ge upphov till allergiska reaktioner om man vistas mycket i ett nymålat rum.

Pris på målarfärg

Tester har visat att priset inte alltid har så stor betydelse på kvaliteten på färgen. Det kan snarare vara så att kända tillverkare tar lite extra för sin färg. Försök istället att höra dig för bland vänner och bekanta, och fråga gärna en professionell målare eller din färghandlare om tips på bra och prisvärd färg.

Vänd dig till oss för allt inom måleri!



8 Nov 2017