målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Målning bakom element och andra svåråtkomliga ställen

Det är stor skillnad på att måla större ytor jämför med mindre sådana. Där man vid de större kan jobba på med stora drag och roller så krävs det lite mer finess för att få ett bra resultat vid mindre, mer svåråtkomliga ytorna.

Det är också vid dessa det blir synligt om jobbet är utfört av en professionell målare eller av en lekman; och om denne lekman i så fall har ansträngt sig eller om han/hon målat på och hoppats på det bästa - att det inte ska synas.

Låt arbetet ta den tid det tar

Det vi generellt kan säga är att man inte kan stressa fram ett bra jobb. Ska du måla längs lister och vid andra ytor där du inte kan använda din roller så är kanske inte målningen i sig - och din stadighet på handen - det som avgör. Det ligger istället i hur pass väl du täcker det som inte ska målas. Att täcka listen så att ingen färg hamna på den och att täcka noggrant vid golv och tak (av samma skäl) är en absolut nödvändighet. Att använda maskeringstejp av rätt storlek och att verkligen anstränga sig för att få räta linjer är A och O då det kommer till svåråtkomliga ytor.

måla bakom element

Då man ser till målning bakom någonting så blir det ofta lite svårare. Om du i ditt hem ska måla exempelvis bakom ett element så kommer du, av naturliga skäl, inte åt så bra. Det gör att arbetet lätt blir fult och där ojämna drag, färgklumpar och annat lätt kan uppkomma. Bakom just element kan även en annan försvårande omständighet göra sig påmind - värmen. Har du elementet påslaget så torkar färgen fortare och det innebär att du måste stressa för att hinna med dig. Därför bör du slå av ditt element då det ska målas bakom.

Ta bort elementet innan målning?

Det finns tre stycken gångbara lösningar här och vi ska snabbt titta på samtliga dessa.

  1. Ta bort elementet och måla som vanligt. Det här är möjligt, men vi ger ändå vissa reservationer beroende på vilket typ av element/radiator det handlar om. Är det ett vattenburet element så kan du stänga av vattenreturen, vrida termostaten till noll och därefter öppna luftningen så att vattnet rinner ut. Var dock beredd på att det kan rinna ut vatten ur elementet och att du därför kan förbereda genom att lägga ut handdukar och annat där elementet ska ställas. Tänk även på tyngden - ett vattenfyllt element väger mycket så ni bör vara två stycken vid förflyttningen. Ett råd: konsultera alltid en rörmokare innan.

  2. Måla så gott det går: Det finns speciella rollers framtagna enbart med syfte att underlätta för målning bakom element. Skaften är längre och rollern är smalare; något som gör att du kan komma åt på ett bättre sätt. Helt lätt är det inte; men å andra sidan så kommer elementet i fråga skymma en hel del också.

  3. Måla inte överhuvudtaget. Fler och fler väljer att strunta i att måla bakom elementet och det är faktiskt en ganska snygg lösning. Förutsatt att man innan har maskerat runt omkring så att man, så att säga, ramar in elementet. Ta någon decimeters marginal och var noggrann med att det blir rakt - använd ett vattenpass - vid varje linje. Det bör synas att det är din tanke att inte måla bakom och att du inte slarvat.

  4. Anlita proffs. Det fjärde alternativet kan också vara det säkraste. Anlita en professionell målare och få ett garanterat bra resultat på nolltid.
Vänd dig till oss för allt inom måleri!5 Feb 2018