målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Retrotapeter - klassiskt med en modern touch

Retrotapeter, oftast tapeter i 50-, 60- eller 70-talsstil, är väldigt populära idag, precis som mycket annan inredning och konst från den tiden. Många människor bor i hus byggda under dessa decennier och ser det som naturligt att ha tapeter och inredning från samma tidsperiod. Från början var man tvungen att leta efter gamla originaltapeter i byggnadsvårdsbutiker och loppmarknader, men det senaste decenniet har nyproduktionen av gamla tapeter skjutit i höjden, på ett som liknar den retrovåg som möbler och annan inredning befinner sig i, där till exempel IKEA har många möbler i retrostil.

Retro och vintage

Retro och vintage är två begrepp som rör till det för många. I ursprunglig bemärkelse är retro något som blickar tillbaka till en äldre stil, alltså en nyproduktion av något som var populärt några decennier tillbaka. Retrostil är en stil som åter blivit populär, som till exempel tapeter från mitten av 1900-talet just nu är.

tapeter vintagestil

Vintage å andra sidan syftar ursprungligen på något som verkligen är tillverkat för länge sedan. En vintagetapet, som det faktiskt finns en hel att få tag på idag, är en gammal originaltapet som överlevt i ett lager någonstans och nu betingar ett högt värde för många.

Sedan används förstås begreppen lite hur som helst, och i till exempel en Blocketannons kan retro användas som lockbete för egentligen vilken gammal pryl som helst. På motsvarande sätt kan vintage användas som beteckning på något som går i gammaldags stil fast egentligen är nyproducerat.

Det går alltså inte säkert att veta, och är det viktigt för dig om tapeten är nytillverkad eller original är det bättre att leta efter just de begreppen, oavsett om det står retro eller vintage som rubrik.

Vad gäller mönsterstil är det vanligt att tapeter från 50-80-talen benämns som retro och äldre tapeter från början av 1900-talet och tidigare som vintage, oavsett om det är original eller nyproduktion.

Nät eller butik

Det är lättast att hitta retro- och vintagetapeter på nätet, men vill man verkligen få känslan för hur en tapet ser ut bör man besöka en tapetbutik. I Stockholm finns ett stort utbud av butiker som säljer gamla originaltapeter och även nytryckta tapeter i gammaldags stil. Även ute i landet finns specialbutiker som driver både handel på nätet och i butiken. En perfekt aktivitet på sommarsemestern kan vara att bila runt och titta på fina tapeter!

Varierande priser

En nytryckt tapet i retrostil är inte speciellt mycket dyrare än en vanlig tapet, oftast runt 300-500 kronor per rulle. En rulle är vanligtvis runt 10 m, vilket ju räcker en bit om det till exempel bara är en mindre vägg man ska tapetsera. I andra änden av prisspannet hittar vi originaltapeter från så lång tid tillbaka som 1700-talet (här snackar vi riktig vintage), som kan ligga på upp emot 5000 kronor per rulle, och då är det långt ifrån alltid några tio meter det handlar om.

Att tapetsera med gamla tapeter

Man ska alltid vara försiktig när man tapetserar, tapeter är gjord av papper och går lätt sönder. Dock kan ju gamla tapeter ha blivit än skörare och måste behandlas med än större försiktighet. Gamla tapeter är ofta limtryckta, vilket innebär att de är extra känsliga. Rådfråga alltid tapethandlaren om bästa uppsättningsteknik. Alternativt vänder du dig till oss så kan vi hjälpa till med tapetuppsättningen.

Hjälp med tapetsering

Vi har stor erfarenhet av uppsättning av både äldre och nyare tapeter och vet hur man varsamt sätter upp en gammal vintagetapet. Anlitar du ett proffs behöver du inte oroa dig för att din dyra originaltapet ska gå sönder i hanteringen. Lämna det till oss och njut sedan av resultatet!

Vänd dig till oss för allt inom måleri!18 Dec 2017