målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-647 86 00

Spackla skarvar på gipsskivor - Så gör du

När du satt upp gipsskivor på en vägg behöver du spackla skarvarna för att de inte ska synas efter målning. Det är ett roligt och tillfredsställande jobb när man fått in tekniken, men det kan vara lite klurigt i början. När två gipsskivor spikas fast mot varandra uppstår alltid en liten försänkning i skarven, och det är där det gäller att få in spacklet helt jämnt. För att skarven ska bli stabil använder man förutom spackel också armeringstejp av glasfiber eller papp. Det gör att skarvarna håller även om väggen rör på sig.

Som alltid med förarbete innan målning gäller det att vara så noggrann som möjligt om man vill ha ett proffsigt slutresultat. Minsta slarv kommer att synas som ojämnheter i väggen när dagsljuset ligger på. Är du därför ovan vid hantverk och hemmafix, ring oss så kan våra professionella målare hjälpa dig att göra ett bra förarbete inför målningen av dina väggar.

Typer av spackel

Man brukar dela upp spackel i tre olika tjocklekar; grovspackel, mediumspackel och finspackel. När man spacklar gipsskarvar börjar man med grovspackel, spacklar andra lagret med mediumspackel och avslutar med finspackel som är lätt att slipa jämnt.

spacklade gipsskivor

Det finns spackel som du blandar till själv, och spackel som säljs färdigblandat. Proffsen brukar blanda till spacklet själva för att få precis rätt konsistens. Du kan dock klara dig bra med färdigblandade spackel, men se till att de är baserade på gips och är avsedda att kunna användas med armeringstejp.

Pappers- eller glasfiberremsa?

Glasfiberremsa sätts upp i skarvarna innan man börjar spackla, vilket gör den något lättare att använda. Pappersremsa sätts upp efter första grovspacklingen, vilket är lite klurigare, men den ger i gengäld ett bättre och hållbarare resultat. I den här arbetsbeskrivningen berättar vi hur du spacklar med pappersremsa.

Förberedelser

Börja med att täcka golv och lister med täckpapp. Damma av gipsskivorna och skruva i alla skruvhuvuden som sticker upp. Om skivorna släppt från någon skruv, sätt i nya skruvar så att skivorna ligger tätt mot väggen.

Första lagret

Börja med att spackla skarvarna med grovspackel. Använd en 15 cm bred spackel och applicera spacklet i korta drag i sidled. Tryck in spacklet ordentligt. När du tagit ungefär halva höjden jämnar du till spacklet uppifrån och ner. När du spacklat en hel skarv jämnar du till sidorna och tar bort överflödigt spackel.

På med remsa och spackla igen

I det våta spacklet ska du sedan stryka på armeringen, pappremsan. Du gör detta uppifrån och ner, med rullen liggandes på golvet. Tryck fast remsan försiktigt med spackeln i ett jämnt tempo och klipp av när du kommit ner till golvet. Därefter tar du ett andra lager spackel. Denna gång kan du använda en lite större spackel och ett mediumspackel. Försök att få ytan så jämn som möjligt. Spacklet kommer att krympa när det torkar men om du försöker få ett så brett och jämnt lager som möjligt kommer det att ha en positiv inverkan på slutresultatet.

Vänta och spackla igen

Nu måste du vänta på att spacklet torkar ordentligt, vilket kan ta uppemot 6 - 7 timmar. Sedan är det dags för det sista lagret, och här är det bra att använda ett så fint spackel som möjligt, så blir det lättare att slipa jämnt.

Använd en bred spackel och stryk på tunt och jämnt med spackel. Låt torka några timmar. Slipa med ett fint slippapper. Ett bra tips är att använda ett slipverktyg med förlängningsskaft för att lätta komma åt överallt. Avsluta med att dammsuga skarvarna och sedan dammtorka. Klart!

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
12 Sep 2018