målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Tips inför husmålningen

Dags att måla huset? Vi rekommenderar att du anlitar en kompetent målare Stockholm, men här bjuder vi på ett gäng användbara tips inför målningen av huset.

Planeringen är a och o

Allt arbete börjar med en ordentlig planering. När ska man måla, vem ska göra det, hur ska det gå till – och inte minst varför man ska måla. Frågorna är många och lösningarna är lika talrika. Vi rekommenderar att du anlitar en kompetent målerifirma. En annan detalj som är väsentlig är att tänka igenom situationen runt huset. Hur mycket underhåll kommer staket, grindar och förråd att kräva? Viktigt att allt ska vara snyggt om man vill få till ett bra helhetsintryck.

Färgsättning i fokus

Om man väljer att måla om ett hus i samma färg som det var tidigare så kan det kanske vara en bra idé att variera nyanserna. Kolla runt i grannskapet, vilka färger är snygga och passar bäst just där du bor? Det är alltid lättare att göra ett bra färgval i verkligheten än i färghandeln. Ta hänsyn till såväl natur som omgivande bebyggelse och glöm inte att vissa färger inte passar på alla hus.

När det handlar om fasader så kan man generellt säga att kulörer som passar bra ofta ser lite ”smutsiga” ut. Den blir nämligen lite ljusare och starka färger ger lätt ett lite skrikigt intryck. Lite svart i brytningen dämpar färgtoningen.

Välj rätt färgtyp

Bäst är i nästan alla fall att använda samma färgtyp som tidigare, det vill säga olja på olja, akryl på akryl etcetera. På det sättet vet man att färgen inte kommer att flagna eller fästa dåligt. Vilken färg som har använts kan man testa med olika metoder. Om du är osäker så kan du tala med din lokala färghandlare som säkert kan hjälpa till att bestämma vilken färg som har använts tidigare på ditt hus.

Bra verktyg ger bra resultat

Snåla inte in på materialet! Bra penslar, en rejäl stege och sköna kläder att måla i gör arbetet enklare. Även underarbetet kommer att gå bättre med kvalitativa skrapor och borstar. En burkhållare (s-formad krok på stegen) är också en mycket bra investering som gör arbetet bekvämare. Behöver du en ställning eller skylift? Se till att hyra i god tid.

Kontrollera underlaget

Behöver du byta ut brädor i fasaden? Är träet friskt eller har tidens tand och fukt gjort sitt? Måste man ta bort lös puts eller något annat. Se även över hängrännor och dylikt, dålig vattenavrinning kan snabbt förstöra en fasad.

Slarva inte med underarbetet

Större delen av arbetet handlar om grundarbetet. Skrapa bort löst sittande färg, tvätta fasaden om det behövs, men var försiktig om du använder högtryckstvätt, för starkt tryck kan skada träet.

Välj en lagom molnig dag

Varken regn eller för stark sol är bra när man ska måla ett hus. För mycket fukt kan skada fasaden, för mycket sol får färgen att torka för fort, vilket gör att den inte tränger in i träet ordentligt. Börja med målningen på skuggsidan och arbeta dig runt huset efter solens gång.

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
15 Oct 2018