målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Underhållsmålning - en guide

För att få målade ytor som tak, fasader och fönster att hålla och se fräscha ut längre kan man underhållsmåla dem. Underhållsmålning utförs när färg börjar spricka, få blåsor eller visar andra tecken på att börja ge efter. Underhållsmålning kan göras på de flesta underlag; trä, plåt och järn till exempel. Ytterst handlar det om att skydda det underliggande materialet från väder och vind och att hindra trä från att släppa in fukt, eller plåt och järn från att rosta.

Fasader, tak, dörrar och andra målade ytor behöver då och då underhållsmålas. Med då och då menar vi dock med ganska många års mellanrum. Generellt kan sägas att fönster, dörrar och andra snickerier kräver mer frekvent underhållsmålning, ungefär vart femte till sjunde år kan man räkna med att behöva underhållsmåla ett fönster medan ungefär vart tionde år brukar räcka för en fasad.

Grundning och toppfärg

I ett täckfärgssystem på trä appliceras först ett lager med penetrerande grundolja som tränger in i träet. Medan oljan är våt målar man med grundfärg som även den tränger in och skapar ett skyddande lager runt träet. När grundfärgen så torkat målar men med den täckande toppfärgen, på fasader oftast en akrylatfärg, på fönster och dörrar utomhus oftast en alkydoljefärg.

Till plåt består det understa lagret vanligtvis av ett rostskydd eller en grundfärg kombinerad med rostskydd. På den appliceras toppfärgen.

Det är när toppfärgen börjar visa tecken på att spricka och släppa igenom fukt som en underhållsmålning behövs. Ett tecken på att en yta behöver underhållsmålas är om färgen har börjat flagna eller om den har fått blåsor eller sprickor. Man kan då skrapa bort lös färg och därefter måla med ny toppfärg, för att åter skydda de grundande skikten och materialet under.

Många lager

En målad yta kan klara att underhållsmålas upp till sju åtta gånger innan det är börjar bli dags att ta bort den gamla färgen och måla nytt. Man kan med andra ord klara sig med underhållsmålning ett bra tag. Det som gör att färgen till slut behöver avlägsnas helt är helt enkelt att färglagret blivit för tjockt. Ett topplager färg är aldrig starkare än det innersta lagret och till slut måste man börja om från början.

måla exteriör på bostadshus

Underhållsavtal

I större hus som flerfamiljshus som behöver regelbunden underhållsmålning kan det vara bra att teckna ett underhållsavtal för målning av ytor som tak, trapphus, fasader, snickerier etc. Som professionell målarfirma kan vi erbjuda underhållsavtal för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som vill känna sig säkra på att fasader och andra målade ytor både utvändigt och invändigt hålls i bra skick och skyddar de underliggande materialen.

Underhållsavtalet kan skrivas på vilken tidsperiod som helst och vi börjar alltid med en noggrann besiktning av ytskikt i fastigheten och gör en uppskattning om vilka åtgärder som behövs och med ungefär vilken frekvens underhållsmålning kommer att behöva utföras. Att kontakta oss för en offert är alltid kostnadsfritt och ringer du eller mailar berättar vi dessutom gärna mer om underhållsavtal och måleriarbeten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa er med underhållsmålning!

Vänd dig till oss för allt inom måleri!4 Jan 2018