målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Välj rätt färg när du ska måla utomhus

Måleri utomhus ställer lite extra krav på färgen. Inte så lite förresten. En utomhusfärg ska vara vatten- och köldtålig, kunna stå emot kraftig vind samt kunna fästa bra på grova ytor. Beroende på om du ska måla fasaden eller utemöblerna är det lite olika vilken typ av färg som passar bäst.

Det ska helst vara vår eller sommar när du målar utomhus. En bra tumregel vid utomhusmålning är att hålla sig till de månader som inte har ett R i sitt namn. Regnar det kan färgen antingen regna bort eller bli fläckig, så det ska undvikas. Direkt solsken är inte heller bra då färgen torkar för snabbt i solen. En mulen dag med runt 20º i luften är perfekt för utomhusmålning.

Träfasad på hus

En grundregel när det gäller fasaden är att använda samma typ av färg som huset tidigare målats med. Vill du använda en annan typ av färg måste du avlägsna all tidigare färg från fasaden vilket är ett extremt stort och ansträngande jobb. Om du inte vet vilken typ av färg som huset målats med tidigare kan du fråga runt i området, ofta finns någon vetgirig granne som har koll på det mesta i kvarteret. Annars kan du alltid kontakta en målare som kan hjälpa dig att avgöra färgtypen.

man målar trähus fasad

Ska du måla en fasad för första gången, vid ett husbygge eller tillbyggnad, finns det lite olika typer av färg att välja mellan. Det du bör tänka på är vilket klimat huset står i. Står det i Sverige, vilket det antagligen gör, kan man räkna med en hel del hårt väder; regn, kyla och blåst, men det varierar  ju så klart i olika delar av landet hur mycket väder man får.

Några av de vanligaste färgtyperna för träfasader är akrylatfärg, alkydoljefärg, slamfärg och linoljefärg.

Akrylatfärg

Akrylatfärg är numera den populäraste färgtypen vid målning av fasader. Akrylatfärgen är lätt att måla med och håller kulören länge. Den är dessutom förhållandevis billig.

Akrylatfärg kallas ibland för plastfärg eftersom dess bindmedel, akrylat, är små, små plastkulor. När färgen torkar binds de små plastkulorna ihop och bildar en tät yta. Detta har nackdelen att om färgen släpper gör den det i stora sjok som faller av, vilket inte ser så roligt ut. En del människor tycker att akrylatfärg ser plastig och konstgjord ut. Den släpper inte igenom träets ådring på samma sätt som andra husfärger och passar sällan bra på äldre hus.

Alkydoljefärg

Här heter bindemedlet som namnet antyder alkydolja, som är en blandning av vegetabiliska oljor och alkohol. Alkydoljefärg bildar en tät och regnavvisande yta som i början är glansig men med tiden mattas av. Färgen kan även bli spröd och flagna efter några år.

Slamfärg

Slamfärg har använts i Sverige sedan 1500-talet. Den innehåller bland annat järnvitriol och såpa. Som pigment har använts lite vad som helst genom tiderna. Det mest kända exemplet på slamfärg är Falu rödfärg, med sitt unika pigment bestående av mineraler från gruvan.

Slamfärg ger ett klassiskt utseende och finns i flera olika kulörer. Nackdelen med slamfärg är att den är känslig för solljus och hårt väder och behöver målas om något oftare än andra typer av fasadfärger.

Linoljefärg

En annan traditionell färg i Sverige är linoljefärgen. Linolja används i bland även i slamfärger, det är ett bra bindmedel som ger en fyllig och täckande yta på en träfasad. Linolja är billig och lätt att arbeta med. Den tränger in bra i träet och en målning räcker ofta i uppåt femton år. Efter några år mattas färgen av och ger ett klassiskt utseende till fasaden.

När man målar med linoljefärger är det extra viktigt att den inte utsätts för direkt solljus. Det tar även ganska lång tid för den att torka. Man får räkna med minst ett dygn innan man kan göra en andra strykning.

Utemöbler och snickerier 

Alkydoljefärg är det som vanligtvis brukar rekommenderas till målning av utemöbler. Ofta säljs alkydoljefärg avsedd för utemöbler och snickerier utomhus under namnet fönsterfärg, så väljer man en färg med det namnet brukar det bli rätt. För att färgen ska fastna ordentligt är det som vanligt viktigt med underarbete. Skrapa av eventuella färgrester och slipa möblerna eller snickerierna med fint slippapper.

måla utomhusmöbler

Damma av och olja in träet noga med pensel och torka av överflödig olja efter någon halvtimme. Grundmåla först med ett lager grundfärg och när det torkat stryker du på fönsterfärg. Vill du få ett perfekt resultat låter du det torka och stryker på ett lager till. Visst kan utemöbler stå ute året om men om du vill slippa göra om proceduren varje vår rekommenderar vi ändå att du låter dem bo i garaget eller vindsförrådet under de där månaderna som har R is sig.

Omgivning och stil 

Vad man väljer för färg till fasaden har som synes mycket med pris och färgegenskaper att göra. Är du osäker på vad som kommer att passa på ditt hus rekommenderar vi att du tar en promenad i omgivningen och studerar hur husen är målade. Prata med grannar om vad deras färgval har haft för konsekvenser och bilda dig en uppfattning om vad du tycker är snyggt. Är du beredd att måla om lite oftare för ett klassiskt utseende väljer du en traditionell slamfärg eller linoljefärg, vill du hellre åt ett modernare utseende och inte vill hålla på så mycket med underhåll väljer du med fördel akrylat- eller alkydoljefärg till din fasad.

Du kan också alltid ta kontakt med en professionell målare och be om råd och hjälp med målningen av fasaden, utemöblerna eller snickerierna.

Vänd dig till oss för allt inom måleri!15 Nov 2017