målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Välj rätt färg till sovrummet

Välja färg till sovrummet – så skapar du en lugn och trygg miljö

Hur väl vi trivs och hur avslappnade vi blir i våra sovrum har stor betydelse för vårt välmående. Trivs vi i vårt sovrum sover vi gott om nätterna och vaknar pigga och produktiva. Vad man trivs bäst i för stil och färgskala är individuellt men det finns några färger som är mer populära än andra när det gäller sovrum. Anledningen är att de är färger som sägs inge trygghet och lugn.

blått sovrum

Det har forskats en del kring hur färger påverkar oss. Vissa färger gör oss glada och pigga, andra kan få oss att bli mer aggressiva och åter andra gör oss lugna eller gör att vi har lättare att koncentrera oss. Så naturligtvis har det ganska stor betydelse vilken färg vi väljer på väggarna i de olika rummen.

Lugna färger

Vi tänkte här titta på några färger som är bevisat bra på att få oss att slappna av och bli harmoniska, och som därför kan vara ett bra val till sovrummet. Sedan är det ju ytterst en fråga om smak, vad man tycker är snyggt, och där är ju vi människor väldigt olika. En annan viktig aspekt när man väljer färg är så klart vad man har för inredningsstil i övrigt. Har man redan textilier och möbler som går i en viss färgskala kan det vara lämpligt att välja en färg som smälter in. Men man kan också gå åt andra hållet och välja en färg som utgör en kontrast men som ändå kompletterar resten av inredningen.

Blått

Blått kan lindra spänningar i kroppen och få oss att känna oss lugna och harmoniska. Helst väljer man en ganska mörk och varm blå färg till sovrummet, men prova gärna att komplettera med en ljusare nyans till snickerier eller textilier. Blått är bra mot sömnproblem och dessutom bra för kreativiteten, så i ett blått sovrum är chansen sålunda stor att du vaknar utvilad med en mängd goda idéer.

Grönt

Grönt är en trygg färg, kanske påminner den om oss om våra urfäders liv i skogen, där vi kunde gömma oss bland trädens blad och bli osynliga? Det är lätt att känna sig harmonisk i ett varmt grönt rum och färgen sägs även vara bra mot mardrömmar. En varning dock för att för mycket grönt kan göra dig lat.

Brunt

Lite engelsk känsla blir det med en elegant brun färg i sovrummet. Här kan man kanske kombinera med en heltäckningsmatta i någon mer färgrik nyans, grönt eller blått till exempel. Enligt inredningsexperterna just nu den trendigaste färgen i sovrummet. Kanske får den oss att känna oss mer intelligenta, kanske är den bara mysig.

Nyanser

Det är viktigt när man tittar på en färgkarta att man inte väljer första bästa färg som känns rätt. En färg på väggarna i ett helt rum är något helt annat än på en liten provbit. Det är därför viktigt att du tar med några färgprover hem i närliggande nyanser och målar upp på väggen. Sedan kan du iaktta hur färgerna reagerar med dagsljus, med belysningen på kvällen, i mörkret osv. Studera färgerna några dygn och välj den som känns rätt för rummet.

Fler tips för det lugna och trygga sovrummet

Generellt är det alltså färger i mörka toner som skapar den rätta sovrumsharmonin. Mycket textilier är också ett bra sätt att skapa lugn och trygghet. Tunga gardiner, stora kuddar, filtar och kanske till och med en heltäckningsmatta på golvet. Är man mer minimalistiskt lagd och blir lugn av tysta, rena miljöer räcker det med en lugn blå färg på väggen, ett trägolv och en enkel rullgardin för att nätterna ska bli njutbara.

Vänd dig till oss för allt inom måleri!12 Dec 2017