målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Välj rätt pensel när du målar

Många som ska måla om i hemmet - eller måla fasaden - fokuserar mestadels på att välja rätt färg. Det är givetvis en viktig fråga. Underlaget bestämmer vilken färg som bäst lämpar sig och ser man till exempelvis fasadmålning så handlar det också om att färgen i fråga kommer att ge det underliggande materialet ett skydd mot exempelvis regn, snö och stark sol.

Valet av färg är viktigt, men det handlar även om att applicera den på rätt sätt. I den här texten ska vi titta närmare på vilken betydelse valet av pensel har och varför du bör fokusera mer på frågan i samband med att du ska måla om. Vi upplever att många som målar väljer en pensel på måfå och har den som komplement till rollern. Ska man översätta på måfå i detta läge så handlar det om att man väljer den absolut billigaste penseln. Tyvärr så blir också resultatet därefter. Tre viktiga saker att tänka på vid val av pensel

Vad ska man tänka på när man väljer pensel? Tre saker är viktiga vid val av pensel: storlek, typ av penselborst och form på penseln.

Vi tittar närmare på dessa detaljer:

Penselborst:

Vilket typ av penselborst som sitter på penseln kommer att ha stor inverkan på resultatet. Det finns två olika typer att välja mellan - naturliga och syntetiska. Många tänker direkt att naturliga är det bästa. Riktigt så är det inte. En tumregel att förhålla sig till är att naturliga penselborst passar absolut bäst för att måla med oljebaserade färger. Naturlig borst är nämligen mer motståndskraftig och håller mer färg - som en följd av den ojämna och hackiga ytan. Det ger fördelar då man väljer en oljebaserad färg.

Syntetiska penselborst passar bättre för att måla med vattenbaserade färger. En syntetisk borst suger inte upp lika mycket vätska och det gör att resultatet blir jämnare om du målar med vattenbaserad färg.

Storlek:

Storleken på penseln avgörs av vad du ska måla för någonting. Det är logiskt: mindre penslar kommer att ge dig bättre kontroll och tillåtelse att måla mindre detaljer och ytor på ett bättre och mer kontrollerat sätt.

En större pensel håller färg bättre och lämpar sig, i och med detta, för större ytor. Välj en pensel som är tillräckligt bred för att kunna erbjuda ett effektivt jobb, men som ändå är liten nog för viss detaljmålning och för bättre kontroll.

Form:

Penslar finns i olika former och du kan exempelvis välja mellan raka sådana likväl som vinklade varianter. Det som ska målas avgör vilken pensel som är bäst lämpad.

Ska du måla utmed kanter - eller för att få en skarp kant - så är en vinklad pensel det bästa alternativet. Det ultimata vid en målning av en riktigt skarp kant är att välja en tunn vinklad pensel - och motsvarande för att måla exempelvis längs med ett tak är en tjockare och vinklad pensel.

Ska du måla en plan yta av en större storlek - exempelvis en fasadmålning av trä - så är en rak och tjock pensel ett bra alternativ då det, utan tvekan, ger dig ett effektivare jobb.

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
10 Aug 2023