målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Välj rogivande färger till sovrummet

Har du funderat på hur inredning och färger i sovrummet påverkar din nattsömn? Alla har vi våra egna idéer och tankar om inredning och vad som är snyggt, men något som de flesta av oss har gemensamt är att vi reagerar ungefär likadant på olika färger. Det är dels kulturellt betingat – vissa färger har med tiden fått olika betydelser och innebörd, betydelser som kan vara helt annorlunda i andra delar av världen än vår – men det är också enligt en del psykologer nedärvt i vårt DNA och en naturlig del av våra instinkter.

”De flesta av oss har lampan tänd en stund innan vi släcker och ska sova, och då har rummets utseende och stämning stor betydelse. Det finns alltså stor anledning att hitta en färg till sovrummet som gör dig lugn och avslappnad, och som du samtidigt tycker är fin”

Så har då färgen i våra sovrum verkligen betydelse för nattsömnen? Det kan ju tyckas märkligt med tanke på att vi oftast har det mörkt när vi ska sova och vill varva ner, och då syns ju ändå inte färgerna, eller? Men färgerna i sovrummet påverkar oss ändå, genom att vi faktiskt vet vad det är för färg som omger oss. Dessutom har de flesta av oss lampan tänd en stund innan vi släcker och ska sova, och då har rummets utseende och stämning stor betydelse. Det finns alltså stor anledning att hitta en färg till sovrummet som gör dig lugn och avslappnad, och som du samtidigt tycker är fin.

Färger som har en lugnande inverkan på oss:

 • Grått

  Grått har blivit en mycket populär och trendig färg i sovrummet. Den är neutral men sticker ändå ut från det lite tråkigare vita som tidigare varit så vanligt. Dessutom har grått förmågan att skapa harmoni och balans i ett rum, något som gör det lätt att slappna av.

  En ton av grått i andra färger gör dem också mer rogivande. Jämför till exempel en mörkt blå nyans med inslag av grått mot en knallig ljusblå färg så förstår du vad vi menar.

 • Grönt

  Grönt har generellt en lugnande effekt på oss människor. Det är svårt att säga exakt vad det beror på, men antagligen påminns vi om naturen och får en känsla av att vara omslutna och omhändertagna. Till sovrummet är det mörkt grönt med grått i som gäller, som till exempel eukalyptus- eller olivtoner.

 • Blått

  Alla toner av blått får oss att slappna av, men en alltför dov nyans av blått kan göra att ditt sovrum känns litet och instängt. Om detta inte är vad du är ute efter, välj en ljusare nyans. Blått leder våra tankar till hav och himmel och det är lätt att slappna av om man ligger omgiven av blått en stund innan man släcker lampan.

 • Lila

  Alla gillar inte lila. Det är en färg som sticker ut och som kan upplevas som lite väl plojig. Man målar ju till exempel inte fasaden lila. Men den är ju egentligen ganska vacker och känns för det mesta ganska harmlös och småtrevlig. Dessutom har den en bevisat avslappnande effekt, så i ett sovrum kan lila vara det perfekta färgvalet. Vill du inte måla hela rummet i lila, måla en fondvägg eller häng upp lila gardiner som kontrast till en mer neutral färg.

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
12 Aug 2019