målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Eldfast färg – en guide

Alla typer av målade ytor behöver då och då målas om. Färg flagnar eller blir missfärgad. Att måla på en yta som utsätts för höga temperaturer kan kännas lite ovant och besvärligt men det är egentligen inte svårare än att måla ett staket eller en stol. Ytor som är nära eld kan ofta bli svarta eller grå av sot. Ny färg kan göra verklig skillnad!

För inredning, platser och redskap som utsätts för höga temperaturer och eld finns eldfast färg. Den är speciellt framtagen för att fungerar bra på ställen där den målade ytan kan komma i kontakt med öppen eld som exempelvis grillar, ugnar, eldstäder och skorstenar. 

Hitta rätt temperaturresistens

Eldfast färg består vanligen av pigment som är resistenta mot höga temperaturer och ett bindemedel som även det har en hög kapacitet att tåla värme. När du ska använda eldfast färg på platser som blir utsatta för extrema temperatur är det viktigt att välja rätt sort med lämpliga egenskaper. En lampa behöver inte samma typ av temperaturresistens som en kamin.  

Det finns varierande typer av eldfasta färger med olika temperaturintervaller så se till att ta reda på vilken sorts plats den ska appliceras på samt vilka temperaturer den kommer att utsättas för innan du väljer eldfast färg. Om du känner dig osäker kan du alltid fråga din färghandlare. 

Måla med eldfast färg

Att måla med eldfast färg är inte svårt men det kan skilja sig lite från hur man målar med vanlig färg. Kom ihåg att alltid läsa tillverkarens instruktioner innan du börjar. 

  • Välj en bra färg – som vi påpekat här ovanför är det viktigt att du väljer en eldfast färg som fungerar bra där du ska måla den. Eldfast färg finns ofta både som sprayfärg och målarfärg. Du ska absolut inte använda en vanlig grundfärg då den inte är eldfast. Om grundfärg behövs eller rekommenderas skall även den vara eldfast. 

  • Köp annat material – förutom målarfärg kommer behöver du kanske även annat material som exempelvis tråg och penslar. Det är också extra viktigt med skyddskläder när man målar med eldfast färg. Se till att ha andningsskydd så att du slipper andas in giftiga ångor. 

  • Rengör ytan – börja med att se till att ytan som du ska måla är ren och torr. Du kan tvätta med målartvätt. Är det en öppen spis som du ska måla så kan du behöva ta i så att du skrubbar bort sot och annan smuts. 

    Om det finns gammal färg som flagnar behöver du även skrapa och slipa bort den. Tänk på att gammal eldfast färg ofta innehåller mer gifter än sådan som tillverkas idag. Se därför till att ha andningsskydd, skyddshandskar och skyddskläder.

  • Tunna lager – eldfast färg skall målas tunt. Bättre att du målar tunt flera gånger än tjockt några enstaka gånger. 

  • Låt torka – när du målat färdigt ska du låta färgen torka ordentligt innan du tänder en brasa eller liknande. Följ tillverkarens rekommendationer. 

Kreativt skapande med eldfast färg

Precis som när du målar annan inredning kan du byta färg när du ska måla om något med eldfast färg. De flesta använder bara en färg av gammal vana när de skall måla med eldfast färg men så behöver man inte göra. Det går bra att måla med flera olika färger. 

En gammal eldstad kan exempelvis fräschas upp med en ny färg. Man kan till och med göra boarder eller använda schabloner för att den skall få en annan karaktär. Även en grill kan få ett nytt och lite festligare utseende. Endast fantasin sätter gränser.


Relaterade artiklar

Måla våtrum - allt om våtrumsmålning och badrumsmålning

Målarfärg – allt du behöver veta

Måla på vintern - är det möjligt?

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
27 Mar 2023