målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Förvara målarfärg – en guide

Det är inte alltid lätt att veta hur mycket färg det kommer att gå åt för ett specifikt måleriarbete. Om du köper små mängder färg åt gången så blir det dessutom betydligt dyrare än om köper större hinkar. Men större köp leder givetvis till större rester. Men det behöver inte vara negativt, om du vet hur du ska förvara målarfärg så kommer färgen att hålla och du kommer ha tillgång till samma nyans och kvalitet när det är dags att underhållsmåla.

Var noga med hur du hanterar dina målarfärger

Det är alltså viktigt att veta hur färg ska förvaras för att det ska behålla sina egenskaper. Och det måste sägas att färgburkar ofta hanteras på ett respektlöst och dåligt sätt – de ställs vind för våg i garaget, ett dåligt isolerat förråd eller i snickarboden på landet. Om färgburkar placeras i källaren så är det inte ovanligt att de hamnar i närheten av värmeledningsrören.

Den viktigaste regeln när det handlar om att förvara färg är att temperaturen är frostfri utan direkt kontakt med en värmekälla.

Det är alltså viktigt att färgburkar inte ska stå i kontakt med element och värmerör eller i direkt solljus. Värmen sätter igång eller accelererar torkningsprocessen hos de flesta färger, vilket minskar hållbarheten eller förstör färgen helt.

Vattenbaserade färger fryser i köldgrader och när de tinas upp blir färgen grynig och omöjlig att använda. Färger som är baserade på lacknafta eller andra lösningsmedel tål kylan bättre. Färgen blir mer trögflytande men återfår sin rätta konsistens när det blir varmare eller om du rör om i färgen ordentligt. Färger som har stått kallt bör dock alltid testas, risken finns att det tappat sina egenskaper.

Saknar ofta datumstämpel

De flesta målarfärger har ingen datumstämpel och hållbarheten skiljer sig mellan olika färgtyper. Tumregeln är två år, men målarfärg kan ofta hålla längre än så under de rätta omständigheterna. 
Det är alltid viktigt att stänga locket på målarburken ordentligt, eftersom vattenbaserade färger torkar genom att vattnet avdunstar och lösningsbaserade genom att ta upp luftens syre.

Förvara målarfärg – checklista

  • Förvara alltid dina färger frostfritt.

  • Utsätt inte färgen för direkt värme, som exempelvis element.

  • Säkerställ alltid att locket på burken sitter på ordentligt och ställ den upp och ned. Detta hindrar torkningsprocessen från att sätta igång.

  • Mindre återstående färgskvättar kan du förvara i mindre burkar med tätslutande lock. Ange vilken färg det är, vad du använt den till och datum på etiketten. 

  • Provmåla alltid färg av äldre datum för att se att den fortfarande ger ett fint slutresultat och att den torkar som den ska.


Relaterade artiklar

Renovera sliten träfasad | Fritidshus, villa

Måla på tapet

Roller eller pensel? Välj rätt verktyg

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
3 Oct 2022