målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Hitta rätt tapet

Fler väljer idag att tapetsera snarare än att måla om på väggarna. Ett bra val. En tapet ger ytterligare en dimension av personlighet och skapar en mer spännande bostad. Att välja tapet är emellertid inte helt enkelt. Det finns egentligen hur många mönster, färger och modeller som helst. Vi tänkte ge några tips kring hur kan hitta rätt tapet i ditt hem.

Efter några år med vita väggar så har pendeln börjat svänga igen. Idag ser man att färger återigen börjat synas och därmed också bidra till en ökad personlighet, mer attityd och lite roligare svenska hem. Det är tacksamt. Vitt är förvisso en väldigt bra färg att inreda mot, men det skapar samtidigt en ganska trist atmosfär om den kommer en masse och det kan i många fall förvandla hem till mer av väntrum och offentliga lokaler än den mer personliga sfär man vill se.

Vissa tapeter är enklare att sätta upp

En tapet är att ta detta till en annan nivå. Det finns mycket att tänka på vid ett val av tapet. Det första gäller tapetsering. Idag finns det modeller - Easy-Up - som kraftig förenklar tapetseringen. Grundprincipen är att du lägger på limmet på väggen och därefter passar in tapetvåden.

Det ger ett betydligt enklare jobb, men det handlar fortfarande om precision, noggrannhet och tålamod: en tapet sätter inte sig själv på plats. Är du osäker på tapetsering så kan du med fördel välja att ta professionell hjälp. Något som inkluderas i Rot-avdraget och som därmed ger dig en skatterabatt motsvarande 30% av den totala kostnaden för arbetet.

Välj tapet utifrån familjesituationen

Var ska din tapet sitta och hur ser familjekonstellationen ut? Det är också en fråga att ta i beaktning. En tapet som ska sitta i ett kök hos en familj med småbarn kommer obönhörligen att drabbas av ett hårt slitage. Färgpennor, matspill, skvätt från saftflaskor - allt kan hamna på tapeten.

Det finns speciella tapeter som är dels mer motståndskraftiga och som dels också är lätta att rengöra. Vinyltapeter är ett exempel på en sådan tapet och det kan vara ett mycket bra val för just småbarnsfamiljen.

Tankar om tapeter - så hittar du rätt

Det svåra är egentligen att hitta rätt tapet och känna att den ska kunna sitta genom en längre tid. Vi tänkte rada upp några tankar som går ypperligt att ställa mot varandra och därmed fungera lite som en personlig guide genom den stora djungel av tapetmodeller som finns på marknaden.

Personligt eller tidlöst? Kort och gott - vill du sticka ut eller vill du vara mer jordnära och diskret. Att välja en riktigt färgglad och mönstrad tapet kan verkligen addera det lilla extra - men det ökar också risken att man tröttnar. En mer diskret tapet tröttnar man sällan på, men å andra sidan så kan det också kännas väl trist. En skillnad är att det senare är enklare att använda som en genomgående bas och där man hela tiden kan pigga upp med exempelvis tavlor. En mer utmanande tapet kan med fördel användas som en fond. Det skapar ett konstverk som täcker en hel vägg. Spännande!

Ränder vs ränder. Randiga tapeter är - och har alltid varit - en populär lösning. Den stora frågan är hur ränderna ska se ut och i vilken riktning de ska gå. En tvärrandig tapet kan användas i syfte att göra ett rum större på bredden. Motsatt gäller för en randig tapet med ränderna på höjden: den skapar illusionen av ett rum med en enorm takhöjd. Det kan vara en bra princip av utgå från. Hur vill du framställa rummet? En sak är klar och det är att ränderna aldrig går ur.

Våga blommor och mönster: William Morris och Sandberg är två tapettillverkare som lyckats föra in gamla vanor i vår moderna tid. Storblommiga mönster och vågade kreationer rent mönster- och färgmässigt ger en höjd på din interiör. Här handlar det mycket om att våga - och om att ha råd. Dessa tapeter är lite dyrare än genomsnittet. En sak man sällan behöver oroa sig för numera handlar om mönsterpassning. Moderna tapeter går inte sönder lika lätt som äldre modeller. Det gör att man har en större mån att misslyckas inom. Tvekar du så finns det hjälp att ta!

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
9 Oct 2020