målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla och kitta fönster - så gör du

Fönstren är den känsligaste delen av våra hus och den delen av huset som oftast kräver underhåll. Inte så konstigt, fönstret befinner sig ju ständigt i två klimat, inomhus och utomhus. En vinterdag är det inte ovanligt att temperaturskillnaden mellan insidan och utsidan av ett fönster är bortå trettio fyrtio grader. Lägg till det konstant exponering för sol, regn, vind och snö så är det lätt att förstå fönstrens utsatthet för slitage.

Tecken på slitage

Det är viktigt att då och då inspektera sina fönster och göra sig en bedömning av dess tillstånd. Det tydligaste tecknet på ett slitet fönster är såklart om färgen flagnar eller kittet är torrt och lossnar när man petar på det. Inspektera också närmare bågar och karmar och se om det finns några tecken på röta. Kolla om det finns några glapp mellan bågar och karm som gör fönstret otätt. Bleck, gångjärn och beslag kan var utsatta för rost som måste tas bort, ibland är de så illa angripna att de måste bytas ut.

renovering måla fönster

Ibland räcker det med en ommålning av karm och bågar och då kan man låta fönstren hänga kvar. Om man däremot anser att det är dags för en helhetslösning gör man bäst i att ta ett eller två fönster i taget och göra jobbet ordentligt. Vi utgår här ifrån att dina fönster är i så pass dåligt skick att du måste kitta om dem, borsta beslagen från rost och måla nytt.

Förhållanden

Det idealiska vädret för en fönsterrenovering är en mulen sommardag. Det får inte vara fuktigt i luften och man får inte låta solen skina på fönstren. Står du i skuggan kan det vara soligt.

Fönstren får inte heller vara fuktiga så har det regnat nyligen bör du vänta någon dag. Man kan mäta fuktigheten i träet med en fuktmätare som går att köpa i färghandeln. Ett värde runt 14% är bra. Börjar det närma sig 18-20% är träet för fuktigt och du bör inte påbörja en fönsterrenovering.

Vad du behöver

Det krävs en hel del grejer när man ska kitta om och måla ett fönster. Men tänk på att ju bättre verktyg och material du använder dig av, desto lättare och roligare blir arbetet. Är du husägare gör du rätt i att investera i ordentliga verktyg, du kommer att få stor användning för dem. 

För att ta bort färg och kitt behöver du målartvätt, en stor tvåhandsskrapa och en mindre skrapa. Du behöver även en stålborste. En fönsterskrapa behövs också för att göra rent rutorna efterhand. 

Du behöver en skruvmejsel för att skruva ur beslag och gångjärn och en stålskrapa och stålborsten för att skrapa bort rost. En burk rostskyddsmedel för att ge dem en ny behandling.

För att lägga nytt kitt behöver du en kittkniv och en fogspruta. Även blå maskeringstejp för utomhusbruk.

För att slipa fönstren behöver du fint slippapper och en slipkloss.

Och för att olja och måla är det bra att ha en liten rundpensel och två vanliga målarpenslar. Satsa på kvalitetspenslar så får du ett bättre resultat.

handtag till fönster under renovering

Olja och färg

För att olja in de slipade fönstren passar linolja bra. Linolja är en miljövänlig produkt som tränger in bra i träet och skyddar.

Som grundfärg väljer du en vanlig trägrundfärg.

Vanligtvis brukar man använda någon form av oljefärg som täckfärg till fönstren. På senare år har akrylatfärgerna blivit populär till fönstermålning. De flesta färgtillverkare har idag speciell fönsterfärg och väljer man en sådan kan man lita på att det blir rätt. Fråga din färghandlare om du är osäker.

Så här gör du

 1. Börja med att hänga av fönstren och placera dem på en arbetsbänk i lämplig höjd. Se till att du står i skuggan och kan arbeta bekvämt.

 2. Skruva ur beslag och gångjärn. Skrapa och borsta rent beslagen från färg och rost och pensla dem med nytt rostskydd. Lägg åt sidan och låt dem torka.

 3. Tvätta av bågar och karmar med målartvätt och börja sedan skrapa bort färg och kitt. Använd den stora tvåhandsskrapan till de stora ytorna och den mindre för att komma åt i vinklarna. Ta bort kittet med kittkniven. Borsta sedan de skrapade ytorna med stålborsten. Var hela tiden försiktig när du skrapar och borstar så att du inte skadar fönsterrutorna.

 4. Om rutorna har gammalt färgstänk eller annan smuts på sig kan du passa på att göra rent dem med fönsterskrapan och lite vatten och diskmedel.

 5. Sedan är det dags att slipa karm och bågar med fint slippapper. Se till att du får bort alla färgrester och får en jämn och fin slipyta. Borsta bort allt slipdamm.

 6. När träet är slipat och borstat kan du olja det. Stryk på ordentligt med olja så att det täcker och torka sedan bort överflödig olja efter några minuter.

 7. Det är bäst att grundmåla fönstren vått i vått, dvs du ska börja lägga på grundfärg innan oljan torkat. Stryk ett jämnt lager, använd rundpenseln till de mindre ytorna.

 8. Medan färgen torkar tvättar du av penslarna.

 9. Efter grundmålningen är det dags för nytt kitt, det sprutar du på med fogsprutan. Börja bara med att tejpa rutan med maskeringstejpen ungefär en mm från kittfalsen.

  Ett bra knep när man kittar fönster är att såga av munstycket på fogsprutan i vinkel, ca 45º. På det sättet kan du lägga an munstycket mot kittfalsen och dra fogsprutan mot dig medan du applicerar kittet i ett jämnt flöde. Sedan tar du kittkniven och skrapar bort överflödigt kitt. Avsluta med att dra ett fuktat finger över kittfogen så blir den jämn och fin. 

 10. Om träet har små sprickor eller håligheter i sig kan du passa på att fylla i även dem med fönsterkitt. När kittet torkat slipar du ytan.

 11. Skruva tillbaka beslag och gångjärn så är du redo för täckfärgen!

 12. Stryk på ordentligt med täckfärg i ett jämnt lager. Till kanterna och kittet kan du använda rundpensel och de större tar du karm och bågar med. Låt torka och avsluta med en sista strykning.

 13. Häng upp dina nyrenoverade fönster och njut av resultatet!
Vänd dig till oss för allt inom måleri!20 Nov 2017