målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla matbord eller köksbord

Att hitta ett bra matbord till köket, som både är snyggt, har rätt mått och är hållbart, är inte alltid det lättaste. Om du är lycklig nog att ha fått tag i det perfekta matbordet behöver du inte misströsta när det börjar se gammalt och slitet ut. Genom att måla om det kan du på ett enkelt sätt få det att se nytt ut igen. Ett gammalt bord som målas om med jämna mellanrum kan hålla i många decennier, förutsatt att renoveringarna utförs varsamt.

”Var beredd på att det blir lite mer jobb än att bara stryka på ett lager färg – om du vill att ditt arbete ska löna sig och att resultatet ska bli så bra som möjligt så behöver bordet också skrapas, tvättas, slipas, grundmålas och så vidare”

När du ska måla om ditt matbord är alltså noggrannhet och omsorg om detaljerna det viktigaste. Var beredd på att det blir lite mer jobb än att bara stryka på ett lager färg – om du vill att ditt arbete ska löna sig och att resultatet ska bli så bra som möjligt så behöver bordet också skrapas, tvättas, slipas, grundmålas och så vidare. Räkna med att lägga åtminstone en dags arbete på bordet för att kunna utföra alla moment och få ett resultat som du verkligen är nöjd med. Det kommer att göra ditt matbord både snyggt och hållbart.

Måla matbord – förarbetet avgör slutresultatet

Den som slarvar med förarbetet kan inte räkna med att få ett snyggt slutresultat som håller i längden. Ett matbord är en möbel som används flera gånger dagligen och som utsätts för ett ganska hårt slitage emellanåt. Så här gör du om du verkligen vill gå grundligt till väga:

Börja med att skrapa av den gamla färgen med en bra metallskrapa, gärna med tvåhandsfattning. Du vill få bort så mycket som möjligt av den gamla färgen, med det är okej om det finns lite rester kvar. Därefter tvättar du av bordet med målartvätt och slipar det sedan, antingen för hand eller med en liten slipmaskin, så att bordet blir helt trärent och ytan uppruggad.

Grundmålning och lackning av kvisthål

Nu kan du grundmåla bordet med en färg avsedd för möbler inomhus, som Snickerigrund. Använd en vattenbaserad färg, den luktar inte så mycket och är bättre för miljön. Det räcker att grundmåla en gång. Innan du målar kan du även lacka eventuella kvisthål med särskild kvistlack, det gör att kvistarna inte börjar lysa igenom efter ett tag.

Om det finns ojämnheter i bordsytan kan du spackla dessa efter grundmålningen och sedan slipa igen. Använd vanligt finspackel och sedan ett fint sandpapper till slipningen.

Måla köksbord med lackfärg

Till bord och andra möbler är det bäst att använda lackfärg. Det kan ge både en blank eller matt yta beroende på vilken sorts lackfärg man väljer, men för ett köksbord, som behöver vara lätt att torka av och hålla rent, är det bäst att välja en halvbank eller klarbank färg.

måla matbord med lackfärg

Du kan välja mellan vattenbaserad lackfärg eller alkydlackfärg. Den förra har fördelen att den inte luktar så mycket, men den fordrar å andra sidan att du jobbar snabbt och ger inte utrymme för så många misstag. En alkydlackfärg är mer förlåtande och gör att du kan gå tillbaka och rätta till misstag du gjort och ändå få ett fint resultat.

Roller och pensel

Du kan med fördel använda en roller när du målar, det går fortare och ger en väldigt jämn yta som passar bra på ett bord. Använd en liten pensel av bra kvalitet till vinklar där du inte kommer åt med rollern.

Kolla på färgburken när färgen är övermålningsbar, och stryk på ett nytt lager åtminstone en gång, så får du ett snyggt matbord som tål hårda tag i många år!


Relaterade artiklar

Så väljer du roller

Utbilda dig till målare

Allt du behöver veta om målarfärg

Målning bakom element

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
6 Feb 2021