målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Värmebeständig färg | Färg som tål höga temperaturer

Finns det värmebeständig färg som går att använda i utrymmen och på områden som har en lite högre temperatur?

Självklart. Vissa områden kan bli extremt heta och här kan vi nämna värmepannor, ugnar, skorstenar och exempelvis utegrillar. Vill man måla dessa ytor utvändigt så finns det speciella sprayfärger som fungerar utmärkt.

Det som dessa områden har gemensamt är att slitaget blir synligt. En grill som används frekvent kommer i takt med tiden att påverkas av hettan och där man kan se att färgen flagnar och ramlar av. Genom värmebeständig sprayfärg så kan man åter få en fräsch grill.

Som vid all sprayning så bör man hålla sig utomhus och gärna arbeta under en vindstilla dag. Man bör även se till att använda sig av munskydd och något typ av nättare handske i samband med att man applicerar på färgen i fråga. Färgen i fråga kan användas på allt från bastuaggregat, cylindrar till bilar, i skorstenar och för exempelvis en uppfräschning av en ljuddämpare.

Temperaturen som garanteras att färgen klarar ligger normalt mellan 250-600 grader beroende på vilken produkt man väljer. Färgen går att få i svart, metallic, silver, röd, vit och blå. Kort sagt: de mest vanliga och normala färger som används vid områden där en högre temperatur finns.

Färg eller skyddsvax som tål höga temperaturer

Sprayfärg passar bäst för områden av metall. Ser man till andra material så blir det sällan bra och där blir effekten ofta ganska påtagligt negativ. Om man exempelvis vill måla om i ett rum där högre temperaturer finns så kan man välja andra alternativ. Vi kan säga att du vill hitta en ny färgnyans till din bastu och vill hitta något som tål högre temperaturer. Då bör du välja en annan lösning än den renodlade färgen.

Att måla med vanlig färg är uteslutet - det kommer att flagna bort relativt snabbt. Däremot så kan du välja att använda pigmenterat skyddsvax. Skyddsvax är ett måste då det ger lavarna, panelerna och dörren det skydd som det behöver. Det ger en längre livslängd och det förhindrar att skada uppstår. Vaxet appliceras efter att man oljat i träytorna i fråga.

Pigmenterad skyddsvax ger dig en personlig bastu

Men, det som är nytt är att detta går att pigmentera; vilket gör att man har större valfrihet gällande den personliga smaken. En bastu behöver i och med detta inte vara träfärgad. Nej, nu kan du välja att exempelvis ha en mörkgrå ton, en mörkare brun sådan eller exempelvis en vit sådan. Det ger mer möjlighet att experimentera och skapa en mer personlig bastu; något som tidigare varit svårt och som är anledningen till att de flesta av dessa heta utrymmen har samma färg.

bastu behandlad med mörk pigmenterad skyddsvax

Gällande själva aggregatet dock så är det den lösning vi nämnde ovan som gäller: där bör du använda dig av värmebeständig sprayfärg. Ska du spraya på plats så kan du täcka ytorna bakom med en större bit kartong så att dessa inte blir färgade i samma - förmodat svarta - nyans som aggregatet. Lycka till!

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
23 Oct 2019