målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla möbler med sprayfärg

Att måla med sprayfärg blir alltmer populärt och det är inte längre en teknik förbehållen graffitikonstnärerna. Många har redan insett fördelarna mes sprayfärg: man får en jämn yta utan spår av pensel eller roller, man kommer lätt åt detaljer, skrymslen och vrår på det man målar och framför allt- det går betydligt snabbare. Att måla med sprayfärg är dessutom ett mycket bra alternativ till färgspruta, som ofta är ganska krångligt och otympligt, framför allt om man bara ska måla några möbler.

”Med sprayfärg täcker du snabbt och lätt stolsben, pinnar i stolsryggen och andra ytor som är krångliga och tar tid att måla med pensel”

Just till möbler och snickerier är det utmärkt att använda sprayfärg. Med sprayfärg täcker du snabbt och lätt stolsben, pinnar i stolsryggen och andra ytor som är krångliga och tar tid att måla med pensel. En klassisk sprayfärg som vi kan rekommendera till möbelmålning är Montana Gold. Det är en akrylbaserad färg som rinner väldigt lite och som dessutom har en konstruktion och mekanik som gör den lätt att måla med. Färgen ger en matt finish, men vill man ha en blank yta kan man avsluta med ett lager klarlack ur samma tillverkares Tech-serie.

Måla inte inomhus!

Att måla med sprayfärg inomhus är inte att rekommendera. Ångorna från färgen är starka och kan ge huvudvärk och illamående i ett begränsat utrymme. Dessutom finns stor risk att färg från flaskan hamnar lite varstans på omgivningen.

sprayfärg på möbler

Spraymålning bör ske utomhus, en dag när det inte blåser för kraftigt. Välj en plats så långt bort som möjligt från bilar, hus och andra saker som helst inte bör få färg på sig och täck marken runt omkring möbeln med rikligt med papp eller plast.

Förarbetet viktigt som alltid

Som med all målning är förarbetet av stor vikt för att sprayfärgen ska fästa bra. Skrapa bort all gammal färg och slipa trärent. Färg som inte går att få bort ska slipas ner så ytan blir ruggad. Slipa bort alla ojämnheter och torka sedan noga bort allt slipdamm från möbeln.

Du behöver vanligtvis inte grundmåla när du målar med sprayfärg utan du kan spraya direkt. Håll sprayburken ungefär trettio centimeter från ytan du ska måla. Rör sprayburken med små rörelser över ett område tills det är täckt med färg och flytta sedan en liten bit. Tänk på att inte måla för tjockt utan spraya hellre två eller tre tunna lager färg. Låt färgen torka mellan målningarna.

Klarlack ger en snygg och hållbar finish

Montana Gold ger en snygg matt finish, men vill du hellre ha en blank yta kan du avsluta med ett lager klarlack, som förutom en snygg yta även ger ett skydd mot UV-strålning, vilket är mycket bra framför allt till utemöbler. Att lacka möblerna efteråt är något vi verkligen rekommenderar, eftersom det gör att färgen på möblerna håller betydligt längre utan att skavas av.

Har du möbler som är i behov en ommålning – testa att måla dem med sprayfärg. Det går snabbt och det är lätt att få ett bra resultat redan första gången.

Relaterade artiklar

Tips på hur du kan måla i barnrum

Måla köksluckor

Så målar och kittar du fönster

Måla på plast - tips & råd

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
21 Jul 2018