målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Lacka bänkskiva i köket

En bänkskiva i köket sätter prägel på hela rummet. Den tar upp en stor yta och ska förena både estetik och funktion. Att lacka skivan ger ett bra skydd.

Vårt första råd är därför att investera i bänkskivor som håller över en längre tid och som kostar några kronor extra. Trä är ett populärt val och det är dessutom ett material som går att reparera och förbättra allteftersom. En bänkskiva går att få i alla tänkbara träslag där du har ett mer personligt val att göra.

Vi skulle emellertid säga att du, oavsett träslag, bör snegla mot en skiva som levereras i ett enda stycke snarare än de som kommer i sammanfogade bitar av lamell. Det kostar mer pengar, men du gör en investering. En bänkskiva av massivt trä i ett enda stycke håller, helt enkelt, längre.

För- och nackdelar med att lacka bänkskiva i köket

Att lacka bänkskivor är ett vanligt alternativ. Detta ger det mest överlägsna skyddet och det är något som håller under en lång tid. Den enda egentliga nackdelen med att lacka sina bänkskivor i köket är att de vid skada måste lackas om. Slinter du med kniven eller tappar något vasst på bänkskivan så kan ytan skadas. Det innebär också att du inte, så att säga, kan punktmarkera just den skadan och laga skivan endast där: du kommer att få lacka din bänkskiva från grunden igen.

lackad bänkskiva i köket

Det är nackdelen med att lacka sina bänkskivor. Jobbet kan bli extra påtagligt om någonting händer. För familjer med barn så kanske exempelvis hårdvaxolja är en bättre lösning; detta med tanke på att spill och tappade föremål sker i en högre utsträckning i kök med barn än i singelhushåll.

Vilka andra ytbehandlingar kan jag välja?

Det är viktigt att man är uppmärksam på bänkskivans skick. Den kommer obönhörligen att drabbas av visst slitage - det ingår i affären då bänkskivan kommer att användas på daglig basis och där du - och övriga familjemedlemmar - kommer att laga mat, hacka grönsaker, skära lök och så vidare. Bänkskivan är i första hand en arbetsstation, det får man inte glömma.

Det viktigaste skyddet handlar om ytbehandlingen. Det vill säga - det yttersta lagret som appliceras på träet och som ger extra skydd. Vanligast är fortfarande linolja. Linolja ger träet en annan värme och skapar ett mer harmoniskt intryck. Det handlar dock om en ytbehandling som inte klarar av så mycket tryck och som lätt tar skada. Väljer man linolja som ytbehandling så krävs det också vissa uppoffringar där man får vara beredd på att - med kortare intervaller - korrigera ytan genom att applicera ny olja.

I det sammanhanget så finns en annan lösning som tål lite tuffare tag och som klarar mer stryk innan det är dags att agera. Detta i form av hårdvaxolja. Hårdvaxolja ger ett mer robust och hållbart skydd. Oljan penetrerar träet och tränger in i materialet; det ger ett djupt skydd. Samtidigt så lägger sig vaxet ovanpå i form av ett osynligt hölje som skyddar både mot fukt, vatten och mot allmänt slitage. Utöver detta så får man också fördelarna som linolja ger - värme, personlighet och harmoni.

Vi skulle definitivt tipsa om hårdvaxolja om du inte vill använda alternativet i form av lack. Tänk dock på att spara burken - eller skriva upp exakt vilken hårdvaxolja som användes. Det är nämligen extremt viktigt att man använder samma sort i samband med att man oljar in skivorna på nytt. Annars så bildas fula mönster och bänkskivorna kommer dels att få ett sämre skydd och dels också bli avsevärt mycket fulare.

Läs mer

Retrotapeter

Roller eller pensel?

Spackla skarvar på gipsskivor

Allt om sprutlackering

 

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
10 Dec 2019