målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Laga sprickor i plasttak – en guide

Plasttak är en billig och mångsidig taktyp, vilket gör det till ett populärt val för många husägare. Inte minst är takplast och korrugerad plast ett mycket bra alternativ för uteplatsen som för vedtorken. Kanalplast är ett alternativ till material på plasttak och finns i många olika tjocklekar och färger.

Plasttak är enkla att montera, de skyddar mot den värsta solen och fungerar som skydd mot kyla under för- och eftersäsongen. Dessutom är plasttak och billiga jämfört med andra alternativ. Dessutom hindrar ett plasttak inte dagsljuset från att komma igenom.

Plasttak – en slitstark taktyp

Plasttak är slitstarka och håller länge oavsett vilken modell du väljer. Om du väljer att använda ett plasttak på ett uppvärmt uterum är det bra att välja ett energieffektivt tak med riktigt bra isolering. Det kan också vara bra att tänka igenom färgvalet ordentligt, om du väljer ett genomskinligt tak så kan du räkna med att vara beredd på att det kan bli riktigt ljust. Väljer du en färgad variant så kan du få ett behagligt ljus.

Men som med andra tak så kommer även plast att utsättas för avsevärt slitage. Det spricker och uppstår läckor med tiden. Då är det viktigt att reparera taket, det går bra att göra jobbet själv eller anlita en professionell takexpert.

Här berättar vi hur du lagar ett sprucket och läckande plasttak

Du kommer att behöva en stege, en bit gammalt tyg, lack, förseglingstejp och en gummirulle.
Börja med att luta en stege mot taket och se till att den är i låst läge innan du klättrar upp till toppen.

Därefter är det dags att lokalisera läckorna, vilket kan vara en ganska repig procedur. Försök att minnas på vilka platser inomhus det läcker in. Detta ger dig ett bättre perspektiv på var läckan finns. Sök ordentligt, ibland kan läckans ursprung vara en bit bort från där man tror.

Börja med att rengöra platsen där läckan är med en trasa och applicera sedan ett rejält lager med lack. Följ därefter upp med förseglingstejpen genom att klistra den på området där läckan finns. Se till att använder tejp som verkligen är avsedd för att lappa metallmaterial. Annars kan den få svårt att fästa ordentligt.

Tryck sedan ner tätningen ordentligt och lägg till mer tryck med hjälp av en gummirulle som du att rullar över i olika riktningar. Om plåstret är för stort kan ersätta hela det skadade arket med ett nytt. Använd en hammare för att dra ut spikarna på det skadade arket. Placera det nya arket på ett sådant sätt att det överlappar arken bredvid och fortsätt sedan med att spika fast det på plats. Täck naglarna med tjära eller takfogmassa för att förhindra att de läcker.


Relaterade artiklar

Måla element – en guide

Måla matbord eller köksbord

Farliga ämnen i målarfärg

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
21 Jul 2022