målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla glaserade utekrukor

Visst är det fint att ha några fina, glaserade utekrukor i trädgården eller på uteplatsen. Men som de flesta saker som står ute så utsätts sådana krukor för en hel del slitage av väder och vind och kan behöva målas om. Och självklart kan det också vara så att man vill byta färg eller snygga till en utekruka av andra anledningar. Här berättar vi lite hur det går till att måla glaserade utekrukor.

Vanlig rostfärg fungerar bra

För att måla en glaserad keramikkruka med en glatt och glansig fungerar det i de flesta fall alldeles utmärkt att använda en rostfärg som är avsedd för utomhusbruk. Denna färg fungerar även utmärkt när det handlar om andra typer av krukor. Det kan även fungera bra med betongfärg på utestående krukor. 

Det behövs inte mycket ytbehandling

Det behövs dock ingen sprej eller annan ytbehandling för att dessa utekrukor ska hålla riktigt bra. Denna typ av färg är mycket väderbeständig och behöver ingen extra behandling. Dock kan det vara smart att ställa in krukorna på vintern när de inte används. Särskilt när det är riktigt kallt och är riktigt ruskväder kan frosten göra att krukor spricker. 

Om man ska måla en utekruka med betong- eller rostfärg behövs det heller inget större förarbete. Men om ytan är väldigt blank kan det vara bra att slipa ned den lite så att krukan blir lite strävare, då fäster färgen bättre. Mer förarbete än så lär inte behövas. Om krukan är mycket smutsig så behöver den tvättas innan målningen inleds. 

Måla krukor i fyra steg

  1. För ett hållbart resultat måste krukorna vara i gott skick. Rengör krukorna med en grov tvättsvamp, vatten och vanligt diskmedel. Låt de därefter torka innan du börjar måla. Torkningen kan ta ett par dagar. 

  2. Grundmåla nu krukorna och låt dem torka. Handlar det om utomhuskrukor så bör du använda en kvalitativ och väderbeständig kruka som verkligen tål ett tufft klimat. 

  3. Måla krukorna i den färg du önskar, det kan ibland behövas två lager för att färgen ska täcka ordentligt. Skumgummiroller fungerar bra.

  4. När krukan har torkat är det bara att plantera dina växter i den. 


Relaterade artiklar

Bygg och måla ett väggfast klaffbord – steg för steg

Måla om garderober från IKEA - en guide

Måla utemöbler - enkla tips från målaren

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
24 Jan 2023