målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla utemöbler - enkla tips från målaren

Måla utemöbler - tips och råd. Vad gäller utemöbler så kommer sådana att drabbas av ett hårt slitage. Detta trots att de står inomhus halva året. Anledningen till detta är att de står utomhus i starkt solsken som kombineras med regn och rusk. Det gör att underhåll och skötsel är ett måste.

Utemöbler adderar det lilla extra till bostaden. Oavsett om det handlar om ett mindre bord och någon enstaka stol på en balkong till lägenheten eller om det handlar om en större matgrupp till villan så tillför det en extra dimension. Man ska emellertid vara medveten om att utemöbler kostar mycket pengar. För många blir det en kostnad som inte alls betalar av sig. Redan efter en säsong så ser man att de trämöbler man investerat dyrt i är slitna, smutsiga, blekta och där exempelvis färgen börjat flagna bort. Det skapar en frustration.

nymålade utemöbler

Frågan är hur man kan undvika detta - och samtidigt om det går att göra någonting år det? Det går att både undvika det värsta slitaget och det går även att fixa till slitna utemöbler. Vi visar hur. 

Underhåll dina utemöbler inför vintern

Många husägare drabbas av viss panik i samband med att höst och vinter dyker upp. Utemöblerna bärs undan i brådrasket och blir stående inne i källaren eller i garaget fram till dess att våren anländer. Det är ett sätt att skjuta problem framför sig och där en lite bättre framförhållning kan ge både snyggare och mer hållbara möbler. Vårt råd är att man ser till att vara ute i god tid gällande utemöblerna och att dessa bärs undan redan under exempelvis september månad - givet naturligtvis väderlek samt var i Sverige man bor.

Innan man ställer undan möblerna i fråga så ska de också få en liten makeover inför vintern. En rejäl tvätt är ett måste. Den tar bort all smuts och förhindrar den från att tränga djupare in i träet. Samma sak gäller för att all metall som, helt enkelt, både ser trevligare ut och får en ökad funktionalitet genom en ordentlig rengöring.

Ett annat tips är att du gör det till en vana att alltid olja in dina utemöbler efter avslutad säsong. Linolja är bra för detta ändamål. Tänk dock på att den trasa du använder kan självantända så var noggrann med förvaringen efteråt. Linolja ska förövrigt strykas tunt. Om inte så kommer du att få kladdiga möbler, vilket naturligtvis inte är att föredra. Gällande dynor så ska dessa ställas i ett rum med normal temperatur - alltså inte i friggeboden eller i garaget.

Så målar du dina utemöbler

Att måla utemöbler då? Ja, att måla om möblerna kan handla om att rädda dem rent estetiskt eller om att man, helt enkelt, vill skapa ett nytt uttryck. Oavsett anledning så är det möjligt att nå målet och vi tänkte gå igenom hur man ska göra:

  1. Börja med att tvätta möblerna. Investera gärna i en speciell Utomhustvätt som finns på färghandeln. Har dina möbler pågående alg- eller mögelangrepp så kan du även investera i speciella medel för att tvätta bort sådana organismer. Högtryckstvätt? Det kan fungera, men det kan även skada träet. Var försiktig och använd inte det högsta trycket.

  2. Grundjobb: Nu är det dags för det tråkiga - grundjobbet. Som med all målning så vilar det färdiga resultatet på hur du sköter grundjobbet. Skrapa, slipa och borsta bort färg som sitter löst. Om färgen är tjock, sprucken och väldigt sliten så gör du bäst i att ta bort den genom att applicera - enligt rekommendationerna på burken - färgborttagning och en skrapa. Damma av och se till att ytorna är torra.

  3. Grundmåla och olja in. Börja med att olja in skarvar och ändträ. Använd vanlig grundolja och var noggrann med att torka bort allt överflöd. Därefter så grundmålar du alla ytor med vanlig grundfärg trä och snickerier.

  4. Fönsterfärg brukar vara ett bra alternativ att måla utemöbler med. Stryk på rikligt med sådan och jobba uppifrån och ned. Vid skarvar och ändträ kan du använda en mindre pensel för att komma åt bättre. Låt det första varvet torka och slutför sedan med ytterligare ett varv.

Tänk på att du inte ska måla när det är fuktigt, när det regnar eller i ett stekande solsken. Ett annat tips är att du ska ha ett torrt underlag. Är det tryckimpregnerat trä så kan det behöva - som en följd av att det måste vara torrt - stå en säsong innan du kan måla det.


Liknande artiklar

Måla kakelfog - så gör du

Tips inför husmålningen

Måla möbler med sprayfärg

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
14 Dec 2020