målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Bygg och måla ett väggfast klaffbord – steg för steg

Ett väggfast klaffbord är den ultimata lösningen på att både ha kakan kvar och att äta den. Något som bäst illustreras av en balkong där man som boende har en begränsad yta att använda. Å ena sidan vill man ha så luftigt som möjligt, å andra vill man också ha någonstans att äta och ställa grejer på. Ett klaffbord ger tillåtelse till både och.

Ett klaffbord kan genom sin smarta funktion både fällas in och fällas ut utifrån vilket behov man för tillfället har. Det gör det till en perfekt lösning på exempelvis nämnda balkong. En annan fördel med ett klaffbord är något vi ska titta närmare på här. Man kan nämligen, med tämligen enkla medel och ringa förkunskaper, bygga ett eget sådant.

Vi ska visa hur, men innan dess så ska vi även nämna följande. Ett klaffbord är inte på något sätt exkluderat endast till balkongen. Tvärtom. I ett mindre kök så är det en lösning som fungerar alldeles utmärkt och där du exempelvis kan ha en sida nedfälld då du äter ensam, medan du vid sällskap med fördel även kan fälla ut den andra sidan.

Så här bygger du ett väggfast klaffbord

Den här ritningen bygger på ett litet, vägghängt klaffbord för balkongen. En enkel lösning som i stort sett vem som helst kan bygga.

Du behöver följande:

  • Kryssfanér vattenfast. - 700x500x10 mm.
  • Trälist: 500x40x20 mm
  • Som ben: trälist: 400x40x20 mm
  • Som stöd och broms för benet: Trälist - 150x40x20 mm
  • Två gångjärn.
  • Spik och skruv

Så här gör du:

  1. Såga till fanérskivan.
  2. Skruva fast en list på undersidan - i den ände som ska sitta fast i väggen.
  3. Skruva fast benet i ett gångjärn. Därefter skruvar du fast gångjärnet i bordet; underifrån och centrerat så att det inte syns i nedfällt läge.
  4. Skruva fast bordet i väggen och avsluta med att mäta ut, placera och skruva fast benbromsen. Klart!

Så här målar du klaffbordet

Du kan med fördel måla bordet innan du fäster det i väggen. Detta för att undvika spill på balkongen. Men, vill du måla bordet på plats så är detta naturligtvis också möjligt.

Börja med att slipa upp ytan så att färgen fäster. Grundmåla därefter i ett lager och låt det torka. Måla sedan bordet i den färg du valt och då gärna i två var för bättre hållbarhet. Lycka till!


Relaterade artiklar

Måla kakelfog - så gör du

Måla på plast | Så får du färgen att fastna

Måla köksluckor

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
4 May 2021