målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Kan man måla direkt på glödlampor?

För att dämpa belysningen, skapa färgat sken eller en udda fördelning av ljuset. Effekterna är många – kan man måla på glödlampor?

Korta svaret är – Ja, man kan måla direkt på glödlampor. Men det krävs speciell färg och att man är noga med säkerheten.

målad glödlampa

Olika metoder

 • Måla med frostad färg. Genom att måla glödlampan med frostad färg skapas ett dämpat ljus. Dessa går visserligen att köpa färdigmålade men önskas speciella färger eller unik frostning kan målningen ske själv.

  Använd enbart frostfärg som är anpassad för glas! Använd sedan maskeringstejp för att skapa det mönster som önskas varpå färgen enklast målas med en mjuk roller på lampan.

 • Använd glas- och porslinspennor. Vid små detaljer är det enklast att använda pennor med smal spets. I välsorterade pysselbutiker finns dessa pennor i både olika storlekar och färg.

 • Måla med vattenfärg Det är fullt möjligt att använda barnens vattenfärger och måla lampan med dem. Dessa brukar vara väldigt utspädda och det kan krävas att lampan målas i flera omgångar för att önskat täckande lager ska kunna uppnås.

 • Måla med glasfärg. I hobbybutiker hittas glasfärger som kan användas för ändamålet. Färgerna är i regel genomskinliga vilket innebär att önskad transparens kan uppnås genom att flera lager målas. Det är då viktigt att låta första lagret torka ordentligt först innan nästa appliceras.

 • Använd schabloner. För att få ett speciellt mönster på lampan kan schabloner användas. Det är mallar som antingen kan skapas själv i hårdpapp alternativt köpas in från bokhandlare, hobbybutiker och delvis från stormarknader. Fäst schablonen försiktigt med en liten bit tejp och måla över den sakta.

  Det kan finnas en fördel att låta schablonen sitta kvar under tiden som färgen torkar eftersom risken annars är att färgen sprider sig till områden där färgen inte ska vara.

  Välj schablon efter storlek på glödlampan. De med många små detaljer kan vara svåra att få riktigt snygga på ett runt föremål. Då är det bättre att välja schabloner med mjukare linjer och mindre detaljer.

Tips för att måla på glödlampor

 • Ren. Torka av glödlampan med en lätt fuktad trasa så att damm och smuts tas bort.

 • Fettfri. Fett kan innebära att färgen inte fäster ordentligt. Är det fettfläckar eller fingeravtryck kan dessa lättast tas bort med några droppar diskmedel på en lätt fuktig trasa. Se alltid till att lampan är helt torr innan målning påbörjas.

 • Skumgummipensel. Flera återförsäljare av glasfärger rekommenderar att målning sker med skumgummipensel.

 • Färgmuntycken. Önskas riktigt smala linjer kan färgmunstycken köpas in. Dessa gör att en extremt liten mängd färg appliceras. Ett perfekt sätt för att skapa distinkta och smala linjer.

 • Följ instruktionerna. Hur glasfärgen ska hanteras kan variera mellan olika märken. Detsamma gäller torktid och om produkten även behöver torkas i ugn. Läs instruktionerna som medföljer produkten innan målning påbörjas.

OBS!

 • Undvik sockeln. Det viktigaste man bör tänka på är att inte målning sker på sockeln. Det kan i värsta fall skapa kortslutning när lampan monteras.

 • Inte brandfarlig färg. Det är viktigt att färgen som används inte är brandfarlig. En glödlampa kan bli mycket varm och därmed påverka färgen så mycket att den kan börja brinna om den är brandfarlig. Läs på förpackningen! Välj gärna en extra värmebeständig färg istället. Fråga i färgbutiken om du vill ha hjälp!

Läs mer om måleri

Tips inför husmålning

En guide till underhållsmålning

Välj rätt färg utomhus

Välj rätt färg till sovrummet

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
4 Mar 2020