målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla metall – så lyckas du

Ska du måla ytor i metall är det viktigt att du använder rätt sorts färg och att du inte slarvar med förarbetet. Läs mer om hu du går tillväga här.

Måla metall utomhus

Metalldetaljer på ett hus, som till exempel hängrännor och stuprör, utsätts för mycket slitage i form av regn, vind och temperaturväxlingar. Även utemöbler, trappräcken och järngrindar utsätts för olika former av nötning, och att fräscha upp dem med färg kan innebära ett stort lyft för din trädgårds och ditt hus helhetsintryck. Att vara lite extra noggrann med underarbete vinner du mycket på i längden, och att välja rätt typ av färg är avgörande för ett snyggt och hållbart resultat. Följ stegen nedan för att lyckas när du ska måla metall.

  1. Rengöring
    Om ytorna du ska måla är någorlunda lätt nedsmutsade ska du använda utomhustvätt av valfritt märke. Instruktioner brukar finnas på förpackningen, men i regel går det till ungefär på följande vis: Applicera rengöringsmedlet med en svamp, skumspruta eller borste. Borsta nedifrån och uppåt. Låt medlet verka i ungefär 15 minuter och skölj sedan bort det med rikliga mängder vatten.

    Om ytorna är väldigt smutsiga eller om du ser mögelangrepp på dem är det en bra idé att lägga på ett medel som motverkar mögel- och algbeläggning enligt instruktionerna på förpackningen.

  2. Slipa och skrapa
    Var mycket noggrann med att skrapa eller slipa bort all rost du kan se, om någon rost blir kvar är det lätt hänt att ytan fortsätter att rosta med tiden. Om det redan finns färg på ytorna och denna är ful och flagig är det klokt att ta bort den helt med hjälp av färgborttagningsmedel. Om inte kan du bara slipa alla ytor som är hårda och blanka tills de är matta för att skapa goda förutsättningar för färgen att fästa.

  3. Välj rätt väderförhållanden
    När det är varmt ute kan plåt och metallytor värmas upp, vilket kan ha inverkan på både ytan du ska måla och på färgens egenskaper. Regn och kyla är inte heller idealiska väderförhållanden för målning. Den allra lämpligaste väderleken för målning är när solen gömmer sig bakom molnen, och det behöver inte vara mer än cirka 7 grader varmt.

  4. Använd maskeringstejp för att undvika misstag
    Att skydda ytor som du inte vill få färg på med maskeringstejp kan underlätta ditt jobb avsevärt. Det kan också vara värt att montera loss till exempel en järngrind från grindstolpen innan du målar, på så vis kan du vara säker på att slippa kladd på synliga ställen.

  5. Dags för grundmålning
    Var noga med att se till att metallytan du ska måla är helt ren, torr och dammfri. Det är viktigt att färgen du har valt är lämplig för ändamålet, rådgör med din färghandel om vilken sorts färg som passar bäst för ytan du ska måla om du känner dig osäker. Följ alltid instruktioner och rekommendationer på förpackningen. Ett bra tips för långsiktigt hållbart resultat är att använda rejält med färg i bockningar, veck och kanter.

  6. Måla med täckfärg
    Låt alltid grundfärgen torka helt innan du sätter igång med täckfärgen. Torktider för olika färger brukar stå på förpackningen, följ alltid alla instruktioner som finns med för bästa resultat med just den produkt du har valt. När du har målat ett lager täckfärg låter du färgen torka enligt torktiden för att sedan stryka på ett andra lager.

OBS! Ta bort maskeringstejp innan färgen har torkat, annars kan den fastna och dra med sig färg.


Liknande artiklar

Måla om köksstolar | En guide

Måla på plast | Så får du färgen att fastna

Spackla skarvar på gipsskivor - Så gör du

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
21 Sep 2020