målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla golv med linoljefärg

Att måla om ett befintligt golv med linoljefärg istället för att byta ut det är bra både för den egna ekonomin och för miljön. Förr i tiden var det vanligt att man målade om ett enkelt brädgolv för imitera dyrare material som till exempel ett finare träslag eller stengolv. Golven målades då oftast i mörka och mustiga röda och bruna toner. Numera är det mer populärt med ljusa och grå kulörer när vi målar vår golv.

"När man målar om golvet med linoljefärger får man en överlägsen vidhäftningsförmåga och slitstyrka. Det gör den till det självklara valet när det gamla golvet ska målas om.
"

Se till att planera i god tid innan du målar om golven då man helst ska låta golven vila ett tag innan det är ok att gå på dem igen. Ha tålamod och arbeta metodiskt så får du bästa möjliga resultat.

Fler fördelar med linoljefärger

Eftersom färgen är stryktålig och ger ett vältäckande resultat utan att förhindra träet från att andas. Tack vare detta får golvet en längre livslängd. Det i sin tur ger att man inte behöver skrapa bort färgen om och när man vill måla ett nytt skikt.

linoljefärg i många kulörer för att måla på golv

Ett golv som är målat med linoljefärg kommer att åldras med värdighet och får patina vid vanligt slitage. Eftersom det inte kommer att flagna, utan istället slits ner så underlaget eller underliggande färg syns, så kan man varva med en avvikande färgkulör på andra strykningen. Detta kommer att ge en vacker effekt på golvet.

Hur målar man ett golv?

Som vid alla måleriarbeten måste man ha gott om tid och undvika att stressa. Räkna med att det tar en vecka när man räknar in torktiderna. När man målar med linolja rekommenderas det att måla i tre laget för bästa resultat. Det är viktigt man är noga med grundningen och att man håller torktiderna mellan varje strykning.

Här kan kan du se hur det går till att måla ett trägolv inne eller ute samt på ett metallgolv.

Måla obehandlat trägolv inomhus


Grundmålning - Här behöver du späda ut grundfärgen med 10 – 20 % balsamterpentin innan du börjar måla. Måla sedan hela golvet noggrant. Linoljefärgen har vanligtvis en torktid på ett till två dygn.

Mellanstrykning - Undersök noga att grundfärgen har torkat ordentligt. Måla sedan med outspädd färg. Torktiden ligger på två dygn.

Slutstrykning - När mellanstrykningen har torkat ska du måla ett nytt lager med med outspädd färg. Även slutstrykningen tar två dygn på sig att torka ordentligt. Vill du ha högre glans kan man tillsätta 5-10% linoljelack i grundfärgen. För mattare glans blandar du iställlet i balsamterpentin.

Måla obehandlat trägolv utomhus

Grundmålning - Vid målning av trägolv utomhus måste färgen blandas med 35% linoljefärg, 50% linolja och 15% balsamterpentin. Torktiden vid varm och torr väderlek är tre till fyra dygn, i annat fall längre.


Mellanstrykning - När du är säker på att tidigare lager har torkat ska det målas med outspädd färg på släta ytor. På grövre ytor ska du späda ut färgen med 10–20 % balsamterpentin. Mellanstrykningen tar på sig ett till två dygn att torka. 


Slutstrykning - Måla det sista lagret med outspädd färg. Även här är torktiden ett till två dygn.

Golv av metall

Rostskydd - Det är viktigt att rostskydda golvet, det görs genom att måla de två första lagren med järnmönja. I första strykningen ska du även späda ut färgen med 10 % balsamterpentin. Torktiden på metall golv är samma som trägolv, alltså ett till två dygn per strykning.


Slutstrykning - När de tidigare lagren torkat ordentligt ska man måla två lager med med slutstrykningsfärgen, outspädd. Denna strykning tar ett till två dygn på sig att torka.


Läs mer

Måla på tapet

Måla på vintern

Måla trappa

Måla våtrum

Invändig och utvändig kvalitetsmålning18 Feb 2019