målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla impregnerat trä – en guide

Man använder oftast tryckimpregnerat virke när man skall bygga något utomhus som till exempel en trappa eller en altan. Det behövs för att bygget skall klara sig bra mot fukt och kyla. Impregnerat trä behöver inte målas eller behandlas på annat sätt egentligen men om du vill ha en målad och lite mer hållbar yta så går det bra att måla impregnerat trä.

Det är viktigt att träet inte är fuktigt när man målar på det. När man tryckimpregnerar trä så pressar man in en impregneringsvätska med högt tryck i virket. Det kan göra att det tar ett tag innan träet har torkat helt.

Förr avrådde man från att måla tryckimpregnerat trä det första året men det räcker att mäta så att fukthalten inte är för hög. Du kan hyra eller köpa en fuktmätare för att säkerställa att träet är tillräckligt torrt för att måla på. Då skall fukthalten i virket vara högst 16%, men helst lägre.

målat tryckimpregnerat trä

Rengör med fasadtvätt

Innan du börjar måla skall du göra rent ytan med fasadtvätt. Det är särskilt viktigt att ytan är ren när man målar utomhus. Använd helst en miljövänlig produkt. Du kan med fördel slipa ytan som du skall måla. Om du väntat ett tag med att måla, en säsong eller två, så har solen och vinden torkat ut det översta lagret och att slipa lite på ytan kommer hjälpa färgen att fästa bättre. Avsluta din grundbehandling med att olja in ändbitar och skarvar. Du kan använda mycket olja och låta det sugas in, torka sedan av överflödig olja med en tygtrasa.

Grundmåla tryckimpregnerat trä

Du vinner på att vara noggrann när du grundmålar. Det räcker med en ordentlig strykning. Grundmålningen kommer göra resultatet både snyggare och mer hållbart. Använd grundfärg för utomhusbruk. När du målat med grundfärgen skall du vänta tills färgen torkat ordentligt och sedan slipa ytan lätt för att få bort de träfiber som kan ha rest sig. Det kommer leda till att hela finishen blir betydligt bättre.

Måla med fönsterfärg

Ett bra tips är att måla med fönsterfärg när du målar utomhus. Ytan blir blank och hållbar. Läs på burken hur lång torktid som färgen behöver mellan strykningarna och följ de föreskrifterna. Måla två gånger för att få det allra bästa resultatet. Använd roller på de stora ytorna och pensel för att komma åt i hörn. När färgen torkat sista gången kan du känna dig nöjd med vetskapen om att arbetet du nyligen avslutat kommer hålla i många år.

Andra sätt att behandla tryckimpregnerat trä

Man kan ytbehandla tryckimpregnerat trä på flera olika sätt, inte bara genom att måla det. Några av de vanligaste sätten att behandla tryckimpregnerat trä är genom att olja, lasera eller använda kisel. Nedan går vi igenom tillvägagångssätt samt vad man kan förvänta sig för resultat. Alla sätt att ytbehandla impregnerat trä kräver att träet är lika torrt och rent som vid målning.

Olja på tryckimpregnerat trä

Träolja är ett vanligt och relativt billigt sätt att behandla sin altan men kan även användas på trappor eller vart man tycker det passar. Att använda träolja är inte svårt. Du rengör och slipar ytan och sedan målar du på med träolja. Olja behöver man använda ungefär en gång om året för att resultatet skall vara beständigt. Det är bra att veta att träolja inte fungerar på alla träslag.

Lasera tryckimpregnerat trä

Lasering gör att du kan välja färg men samtidigt visa träets naturliga och vackra struktur. Lasyr är lite dyrare än olja men håller längre. Lasyren appliceras rikligt på ren yta med roller eller pensel. Torka av överskottet som blir efter cirka 10 minuter. Resultatet håller i ungefär 3 år.

Kiselbehandling av tryckimpregnerat trä

Kiselbehandling ger ett vackert silverfärgat resultat som påminner om drivved. En kiselbehandling går in i träet och gör att det bildas kristallskikt, du behöver bara göra den här behandlingen en gång. Ytförseglingen kan dock behöva göras om med ungefär 3 års mellanrum. Härdningen efter en kiselbehandling pågår under flera månader. Precis som med de andra ytbehandlingarna behöver ytan vara ren och träet torrt, sedan kan man applicera kislet på valfritt sätt, med pensel eller roller.


Relaterade artiklar

Måla matbord eller köksbord

Måla utemöbler - enkla tips från målaren

Måla om ytterdörr

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
1 Feb 2022