målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla på möglig vägg

Mögel är ett gissel vid de flesta tillfällen, detta gäller även när du ska måla ett hus. Kan man måla över mögel eller finns det bättre lösningar? Den frågan svarar vi på här.

Det enkla svaret är förstås “ja, det går att måla över mögel”. Men om man istället frågar “är det bra” så blir svaret betydligt mer nyanserat. 

Att måla över mögel gömmer bara problemen

Att måla över mögel löser inte problemet i grunden, istället döljer du problemen. Om du har upptäckt mögel på väggarna och väljer att måla över det så täcker du över de mörka fläckarna där möglet finns, men problemet elimineras inte. Mögelsvampen trivs där det finns tillräckligt med fukt för att tillväxten ska uppmuntras. Att då använda mögelsäker färg fungerar för att förhindra nytillväxt av mögel, men det som redan har börjat växa kommer inte att stoppas.

Mögel kan orsaka problem

Du kan alltså måla över mögel, men det kommer alltså att dyka upp igen om du inte åtgärdar grundproblemet. Mögel kan orsaka allergier, huvudvärk och till och med andningsbesvär för dig och din familj och även för dina husdjur. Därför är det viktigt att hitta den överflödiga fukten och ta hand om den redan innan du rengör väggen och dödar möglet. Kontakta Anticimex eller ett annat proffs för att ta hand om ditt fuktproblem.

Att måla över möglet utan att ta hand om grundproblemet kan få färgen att flagna, skalas och bubbla – ett tydligt bevis på att möglet fortfarande växer under. Övermålat mögel förlänger bara problemet och döljer det under en kortare tid. 

Mögeldödande färg fungerar inte på djupet

Vissa färger och grundfärger marknadsförs som mögeldödande. Men dessa färger fungerar endast efter att väggen har rengjorts och mögel förstörts. Fukttålig och mögelsäker grundfärg är dock bra när du målar områden med hög fuktighet som exempelvis badrum, kök och tvättstuga. Denna typ av färg kan även vara bra att ha när du bor i ett fuktigt klimat. 

När det är dags att behandla möglet är det viktigt att du använder ansiktsmask och handskar. Den ofta förekommande blandningen av vatten och blekmedel fungerar ytligt men dödar inte det mögel som växer på djupet. 

Anlita ett proffs vid stora problem

Vinäger tränger ner djupare och därför en effektiv mögeldämpare. Men det får inte blandas med blekmedel, då kan det bildas giftig gas. Dessutom finns det flera effektiva fungicidprodukter på marknaden som går att applicera på de mögeldrabbade områdena

Har du riktigt stora problem med mögel, det känns hopplöst och du oroar dig för din hälsa? Då rekommenderar vi att du anlitar en professionell mögelsanerare. 


Relaterade artiklar

Målarfärg – allt du behöver veta

Måla våtrum - allt om våtrumsmålning och badrumsmålning

Underhållsmålning - en guide

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
21 Jun 2023