målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla pallkrage – en guide

Pallkragar är ett perfekt och enkelt sätt att komma igång med odling av både grönsaker och blommor. Pallkragar går att köpa i färdiga byggsatser som är enkla att montera. Fördelen är att du som villaägare kan skapa oaser i din trädgård där prunkande växtlighet syns från tidig vår hela vägen till senhösten.

målad pallkrage, mörka färger

En annan fördel är att du kan bli självförsörjande på olika grönsaker och därigenom också kan spara en massa pengar - samtidigt som du också får garanterat giftfria råvaror på din tallrik. Vad sägs om squash, potatis, basilika, rotfrukter, bär eller sallad? Vad gäller odling så är allt möjligt och pallkragar är något som ger dig en enklare väg till att lyckas. Det fungerar som ett bra första steg att ta i den egna odlingsbanan.

Så målar du din pallkrage

En annan sak gällande både funktion och estetik gäller färg och målning. Mycket kan sägas om de pallkragar man köper i byggsats, men särskilt vackra är de sällan. Det kan emellertid enkelt ordnas genom att du själv investerar i lite målarfärg och målar dem. Detta gör du enligt följande steg:

  1. Slipa. Placera pallkragen på en bock och slipa upp ytorna. Detta för att färgen ska fästa bättre. Torka bort allt slipdamm med en fuktig trasa.

  2. Grundmåla. Måla ett varv med grundfärg och låt denna torka.

  3. Måla med den färg du valt och låt den torka in varpå du sedan målar ett varv till - men samma torktid.

Svårare än så är det inte att måla pallkragar. Men, vi skulle dock vilja peka på några viktiga punkter som ser ut enligt följande:

  • Måla utsidan - inte insidan. Detta av två skäl: dels så vill du inte ha onödiga kemikalier i dina växter - i synnerhet inte om du ska odla grönsaker - och dels sett till det uppenbara. Färgen kommer ändå inte att synas på insidan av pallkragen.

  • Mörk färg är att föredra. Har du någonsin stått på ett svart tak under en varm sommardag? I så fall vet du att ytan blir extremt het. Mörk färg drar till sig värme på ett tydligare sätt än vad ljusare nyanser gör. Prova gärna med att ha en svart T-shirt och jämför detta med en vit sådan - detta för ytterligare ett exempel.

    Vad gäller pallkragar är värmen enbart en fördel. Den ger bättre växtlighet och detta kan du alltså själv bidra med genom att välja en mörkare kulör. Det behöver inte vara svart färg, om du inte gillar det. Falu Rödfärg är ett populärt val hos många hemmaodlare och den kulören matchar också många hus i Sverige. Hitta den färg du gillar, men utgå från en mörkare sådan om du vill ha extra frodiga pallkragar i sommar!

Viktigt med bra placering av din pallkrage

Det finns flera tips som kan göra odlingen i pallkrage enklare. Ett av de bästa gäller placeringen. Det krävs, som alla vet, sol för att växter ska få näring. Att välja ett läge utifrån solens sken ger dig en kickstart på odlingssäsongen.

Många väljer även att samla flera pallkragar och bygga upp en ett landskap. Det kan vara en väldigt bra ide där du kan skapa små gångar av grus och därigenom också öka både funktion och estetik.


Relaterade artiklar

Måla snickerier - en guide

Sprutlackering - värt att veta om sprutlackering

Måla i barnrum - handfasta tips och inspiration

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
5 Jun 2021