målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Rostbehandla utemöbler

Så skyddar du dina utemöbler

Att utemöbler i Sverige används säsongsvis gör att de måste tas om hand på ett lite annorlunda sätt än vad fallet är i de sydligare delarna av Europa. Oavsett om du har metall- eller trämöbler så kommer vintern i Sverige att kräva god förvaring. Det är den avgörande punkten i livslängden.

Det andra som krävs för att du ska få en längre livslängd på dina utemöbler handlar om underhåll. Att regelbundet ge sina utemöbler lite kärlek förlänger livslängden, ökar det estetiska intrycket och höjer funktionaliteten. Utemöbler är dyra och det handlar om en investering oavsett vilken modell och vilket material du väljer. De ska hålla längre än en enda sommar och de ska - precis som vid vanliga möbler - också bli vackrare i takt med att åren går.

Utemöbler av metall - så skyddar du mot rost

Metall är ett tacksamt material för utebruk. Det är enkelt att hålla rent, det ger ett sobert, elegant intryck och det skapar lite personlighet på en uteplats eller en balkong. Den stora faran med metall som material för utemöbler handlar om rost. Vatten och fukt leder obönhörligen fram till att rost kan bildas på utemöbler och därigenom både förfula dem estetiskt och korta livslängden på möblerna i fråga. Att se stora sjok av rost på en fin liten bänk av metall är, helt enkelt, inte speciellt trevligt.

Kan man då rostbehandla möblerna och undvika rostfläckar? Ja - och det bör man göra. Ett tips gällande detta handlar om vanligt möbelvax. Möbelvax har nämligen utmärkta, vattenbeständiga egenskaper som gör att rosten hålls borta på ett effektivt sätt. Rengör möblerna grundligt och applicera därefter möbelvaxet med en bred pensel. Detta gör du efter säsong och innan du ställer in dem i garaget - eller i ditt förråd.

Ett annat måste är att smörja metalldelarna. Dessa finns även på dina trämöbler i form av exempelvis skruvar och brickor. Investera i ett bra smörjmedel för metall och smörj in dessa delar - hela möblerna om de är av metall. Rost tenderar att hålla sig borta från smorda ytor.

Skydda utemöbler av trä

Har du trämöbler så är underhållet du ska hänge dig åt något som ska ske två gånger per år. I samband med att du plockar in möblerna så ska du tvätta av dem, låta dem torka och därefter olja in dem med exempelvis linolja. I samband med att du sedan plockar fram möblerna igen så är det dags att upprepa proceduren, men där det räcker med att torka bort eventuellt damm innan du applicerar oljan.

Linolja är bra, men det krävs lite förkunskaper. Stryk alltid i tunna lager - annars blir det kladdigt och gå efter med en handduk och torka bort överflödet. Linolja kan dessutom självantända så var noga med förvaring och återvinning då du är klar. Underhållet i övrigt handlar om att rutinmässigt torka av och rengöra möblerna samt att se till att det inte ligger för mycket vatten - under för lång tid - på dem.


Relaterade artiklar

Renovera sliten träfasad | Fritidshus, villa

Måla golv med linoljefärg

Spackla skarvar på gipsskivor - Så gör du

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
7 Jul 2021