målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Så lyckas du med enkel dekormålning

Dekormålning har en lång tradition i Sverige, och vi ser ofta dekormålning i offentliga miljöer som till exempel trapphus. Det passar även utmärkt i hemmet!

Naturligtvis finns det både enklare och svårare vägar att ta när det kommer till dekormålning, men vi tänkte här ge dig ett par tips på metoder som de flesta klarar av. Har du ett mer avancerat projekt du vill ha utfört är du naturligtvis också varmt välkommen att kontakta oss. Vi fixar det mesta inom dekormålning!

Färger som harmonierar

En av de viktigaste aspekterna av dekormålning är att det man sätter på väggen harmonierar med resten av inredningen. Här kan man välja kulörer som återfinns i möbler, på gardiner eller kanske på sängöverkast eller någon accessoar - möjligheterna är egentligen obegränsade så länge det känns rätt.

En lyckad dekormålning kan verkligen ge karaktär och känsla åt ett rum, och det är förhållandevis enkelt att genomföra med lite planering.

En dekormålning kan också i sig själv ha flera olika färger som tar upp kulörer olika delar av rummet. Eller så kan man också alltid köra säkert och välja en svart eller grå kulör, det passar till det mesta!

Dekormålning med schabloner

Schabloner för dekormålning finns att köpa i många inredningsbutiker. Det går också att hitta många schabloner på nätet, och sedan skriva ut. Med hjälp av en schablon blir det väldigt enkelt att fylla i färg, men se alltid till att du tejpar upp schablonen så att den sitter ordentligt på väggen innan du börjar måla.

dekormålning på vägg

Schabloner finns i alla möjliga och omöjliga mönster, både moderna och riktigt gamla, som allmogemönster till exempel. Du hittar enkelt en rolig, vacker eller spännande schablon att piffa upp rummet med.

Dekormålning med målartejp

Målartejp är utmärkt när du vill skapa grafiska mönster som kvadrater och rektanglar. Med hjälp av målartejp blir det enkelt att skapa fält i en kontrasterande kulör kring till exempel en säng eller soffa, något som skapar ett “rum i rummet”.

Ett bra tips är att välja målartejp av hög kvalitet, den är lättare att ta bort. Du bör heller inte vänta för länge med att ta bort tejpen, eftersom den blir svårare att ta bort ju längre den får sitta.

Pensel eller svamp?

Färgen kan appliceras på lite olika sätt när man utför dekormålning. Det vanligaste är ändå vanlig målarpensel, roller eller att dutta på färgen med en svamp. Det sistnämnda tillvägagångssättet ger den målade ytan ett lite mer organiskt och livfullt utseende som kan passa väldigt bra för dekormålning. VIll du hatt jämnt färgflöde så är det dock pensel eller kanske allra helst roller du ska använda dig av.

Med dekormålning finns oändliga möjligheter att skapa en egen stil i din bostad, och det bästa sättet att komma igång är egentligen att experimentera. Börja gärna på papper som du sätter upp på väggen, men tänk också på att du alltid kan måla över en misslyckad dekormålning och försöka igen. Lycka till!

Välj rätt verktyg när du målar!

Måla och kitta fönster - Så gör du!

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
25 Jun 2020