målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Laga trasig tapet – så gör du

Har du en tapet hemma med fula luftbubblor eller bortrivna flikar? Det är både dyrt och jobbigt att tapetsera om på grund av små skavanker. Många gånger går det att laga skadan. Ofta behöver det göras även om du innan bestämt dig för att måla eller tapetsera om. En skadad tapet syns många gånger igenom en ny tapet eller ett nytt lager med färg. 

Att laga tapet behöver inte vara särskilt svårt. Följ vår guide här nedanför och du kommer få ett fint resultat som håller länge. Att lära sig laga en tapet är också bra ifall det skulle bli några framtida skador. 

laga tapet

Bli av med luftbubblor under tapeten

Det här behöver du för att bli av med luftbubblor under tapeten:

 • Cellulosasvamp

 • Brytkniv eller tapetkniv

 • Tapetklister

 • Mindre pensel

 • Tapet av samma typ som du lagar

Skär med tapetkniven ett kryss över där luftbubblan befinner sig. Är tapeten av en stormönstrad typ och bubblan befinner sig mitt i motivet bör du lägga snittet i utkanten av bubblan för att det ska synas så lite som möjligt. 

Blöt svampen i vanligt vatten och tryck den våta svampen lätt över stället där du satt krysset så att tapeten blir fuktig. Ge tapeten lite tid att suga upp fukten. 

Lyft upp flikarna på tapeten mycket försiktigt. Den fuktiga tapeten är ömtålig och går lätt sönder. När du lyft upp flikarna kan du pensla på lite tapetklister och sedan vika tillbaka flikarna så att tapeten blir helt slät. 

Laga en bortriven tapetbit

Det här behöver du för att laga en saknad tapetbit:

 • Cellulosasvamp

 • Spackel

 • Liten spackelkniv

 • Fint slippapper

 • Tapetklister

 • Mindre pensel

 • Tapet av samma typ som du lagar

Ofta blir det en viss fördjupning där tapeten rivits loss. Den kan du behöva spackla igen. För att skona tapeten runt om kan du sätta maskeringstejp runt fördjupningen. Spackla och låt torka. Slipa sedan varsamt så att övergången blir mjuk. 

Gör i ordning en tapetbit att laga med. Passa in biten så att den stämmer bra med mönstret på tapeten som redan är uppsatt.  Det är bra om lagningsbiten är lite större än det skadade området. 
Stryk på tapetklister med den lilla penseln över området som du spacklat samt på baksidan av lagningsbiten.

Försök få en lagom mängd och se till att klistret når ända ut i kanterna. Passa in biten så att den sitter där den ska. Klistret på kommer göra att du får möjlighet att glida lite så att det blir lättare att passa in. 

Fukta svampen och torka bort klistret som hamnat utanför med den. Titta på avstånd och kontrollera att biten sitter som den ska. Det finns lite tid för justering innan klistret torkar helt. När du är nöjd kan du låta klistret torka. 

Ta bort fläckar på tapet

Det viktigaste när det kommer till att ta bort fläckar är att vara snabb. Så fort du ser att det blivit en fläck bör du försöka ta bort den ta bort den. Är det en stor fläck som inte går att ta bort med den här guiden kan du laga den genom att tillämpa guiden här ovanför. 

De flesta tapeter tål att torkas av med en fuktig trasa med lite utspätt diskmedel på. Det finns några undantag och det är papperstapeter utan plast, juteväv- och sjögrästapeter samt sidentapeter. På papperstapeter kan du använda babypuder om det handlar om en fettfläck. Stryk på pudret, låt det suga upp fettet och dammsug sedan bort resterna. Juteväv, sjögrästapeter och sidentapeter ska du låta en expert rengöra. 


Relaterade artiklar

Måla tak – en guide

Måla på tapet

Så lyckas du med enkel dekormålning

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
21 Nov 2022