målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla tak – en guide

Ska du måla om taket därhemma? här kommer tips och råd för hur du bäst går tillväga. Steg för steg tar vi dig genom hela målningen.

Så här målar du tak steg för steg

  1. Inled med att skydda golvet så att det inte tar skada. Vi rekommenderar att du använder täckpass som förankras med tejp.

  2. År taket målat sedan tidigare? Då kan du behöva tvätta det med målartvätt. Tvätta även listerna när du redan håller på. Skölj ordentligt och låt det torka.

  3. Nästa steg är spacklingen. Skrapa bort lös färg och spackla igen sprickor och ojämnheter med ett bra spackel som du hittar i byggvaruhandeln. Låt sedan torka och slipa ytan jämn. Viktigt är att det inte är något damm på ytan.

  4. Tejpa listerna ordentligt. Nästa steg är att tejpa längs väggar och taklister. Därefter kan grundmålningen inledas. Detta är främst viktigt om taket inte är målat sedan tidigare.

  5. Nu är det dags för själva målningen, du använder en kvalitativ takfärg i den färg du önskar. Kanter och lister målar du lämpligen med en pensel. Stryk ut färgen på taket med en liten roller. Det är viktigt att hela taket målas utan pauser för att det ska bli riktigt jämnt. Stryk alltid i riktning från fönster och vidare inåt i rummet. Det är viktigt att du tar ordentligt med färg på rollern, annars riskerar slutresultatet att bli ojämnt.

Så här gör du när du ska måla listerna

Börja med att tvätta listerna och slipa dem med sandpapper. Torka bort allt slipdamm och reparera alla skador i träet med passande spackel. Innan du börjar måla bör det spacklade ytorna slipas och borstas. Helt nya lister bör dessutom grundmålas. Obehandlade kvistar bör lackeras med kvistlack, fråga efter ett bra sådant på byggvaruhuset. Måla listerna i två lager med en färg som flyter ut bra och ger en tålig yta.

Ett tips är att måla taket först vid en renovering, då slipper du färgstänk på väggarna.

Sprutmålning gör jobbet enklare

Tycker du att det känns arbetsamt och tungt? Då ska du veta att det finns effektiva och smidiga färgsprutor som gör ett tidskrävande och svårt arbete enklare. Med sprutmålning kan du med enkla medel ge ett tak ny glans på ett mycket enklare sätt.

Viktigt är att du har bra material och kvalitetsfärg som är avsedd för ändamålet. Med dålig utrustning och färg som inte är avsedd för takmålning så kommer resultatet att bli sämre än du önskar.


Liknande artiklar

Måla insidan av garderob eller skåp | En guide

Måla om köksstolar | En guide

Måla golv med linoljefärg

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
9 Nov 2020