målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla golvlister - en guide

Smarta tips för dig som ska måla golvlister

Hur mycket påverkar egentligen golvlister intrycket av ett rum? Väldigt mycket! Golv och taklister ramar in och adderar det där lilla extra till ett rum. På samma sätt som du använder en ram för att förstärka intrycket av en tavla så kommer golvlisterna att bidra till att en vägg - och ett rum - känns mer komplett.

Vad gäller golvlister så finns dessutom även en funktionell aspekt att ta hänsyn till. De döljer nämligen dels dina misstag och ger dessutom ditt golv den rörelsefrihet som det behöver. Har du lagt ett nytt golv så ska det i många fall läggas flytande och med ett mellanrum mot väggen. Du har säkerligen också kapat lite snett - eller för kort - på någon golvplanka också. Allt detta döljs av golvlisten och av den anledningen så blir den viktig.

måla golvlist

Golvlister slits emellertid ganska fort. De blir lätt smutsiga där exempelvis fett, damm och annan smuts kan lägga sig som en hinna över ytan. Dels så tar listerna även emot smällar. Dina barn kanske kör in en leksak i golvlisten eller också är boven i dramat du själv som råkar smälla in dammsugaren i listen. Oavsett vilket så kommer listerna att ta skada och därigenom vara i behov av en uppfräschning. Det enklaste sättet att fräscha upp golvlister är att måla om dem. Vis ka ge tips om detta.

Måla listerna på plats

Det går att måla listerna på två sätt. Antingen på plats och där du låter dem sitta kvar - eller också genom att du tar bort dem och målar dem exempelvis i garaget. Båda har för- och nackdelar.

Risken med att ta bort listerna är att du skadar dem och tvingas investera i nya. Fördelen är att du får lite enklare jobb i samband med målningen där du slipper obekväma arbetsställningar. Där är det bara att lägga listerna över två bockar och sätta igång att skrapa, slipa och måla. Väljer du detta alternativ så är ett tips att du märker upp listen innan så att du vet var den ska vara - och vilken del som passar med vilken. Skriv på baksidan.

Väljer du däremot att måla dina lister på plats - vilket är det vanligaste alternativet - så kan du följa dessa steg för att lyckas så bra som möjligt:

  1. Täck golvet och väggarna. Se till att vara noggrann med detta. Det är inte roligt att se färgfläckar på parketten eller över den vägg som du kanske målat i en annorlunda färg. Täck med tejp längs med listen i överkant - mot väggen - och använd papp för golvet.

  2. Skrapa. Ta bort det värsta med hjälp av en färgskrapa. Det behöver definitivt inte vara trärent så jobba inte ihjäl dig med denna del.

  3. Slipa. Dags att slipa så se till att hitta en bekväm position. Slipningen är viktig för att färgen ska fästa. Rugga upp listerna och använd ett finare sandpapper.

  4. Tvätta. Torka bort allt slipdamm med en fuktig trasa - dammsug gärna innan också - och använd därefter målartvätt då ytan torkat. Var noga med att läsa instruktionerna och följ dessa.

  5. Måla. Använd en fin pensel och snickerifärg för dina lister. Du ska sikta på minst två varv - med torktid emellan - och du ska låta färgen vila i minst ett dygn innan du börjar ställa tillbaka möblerna igen. Se till att du direkt tar bort tejpen. Den kan annars bränna fast i väggen. Lycka till!

Relaterade artiklar

Så lyckas du med enkel dekormålning

Måla insidan av garderob eller skåp | En guide

Välj rogivande färger till sovrummet

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
7 Apr 2021