målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla runt utanpåliggande el – en guide

Kunniga inom elsäkerhet och brandskydd avråder från att måla på kontakter och annan utanpåliggande el. Har du målade kontakter bör dessa bytas ut då det inte finns någon tillverkare av eluttag som kan garantera samma standard och säkerhet på ett målat uttag som på ett omålat. Målade sladdar behöver ofta inte åtgärdas, dock skall man undvika att måla omålade sladdar då detta kan skada plasten som skyddar de ledande delarna.

Skruva bort kåporna

El-uttag har alltid kåpor. För att få ett snyggt resultat när du målar så skall du skruva bort dessa. Se till att stänga av strömmen innan du börjar skruva bort kåporna. Det sitter för det mesta med 2-4 skruvar. När du sedan målar skall du vara väldigt noggrann runt eluttagen så att ingen färg kommer på det som vanligtvis döljs av kåpan. Färgen kan bli strömledande. Får du färg på eluttaget bör du ringa en elektriker och inte försöka lösa problemet själv.

Du skall inte måla eller spraya kåpan, inte ens när du monterat bort den. Vill du ha en annan färg på kåpan är det bättre att du letar efter en som är fabriksmålad och som du tycker passar till din väggfärg.

Ta bort höljet runt strömbrytarna

Precis som med eluttagen kan du ta bort det höljet som sitter runt strömbrytaren. Stäng dock av strömmen innan du börjar. Då olika strömbrytare fungerar på olika sätt kan det vara bra att första kolla upp exakt vilken typ du har för att kunna avlägsna den på rätt sätt. De flesta sitter fast med snäppfäste och kräver endast en mejsel eller liknande för att få upp. Var mycket försiktig när du målar där strömbrytaren sitter.

Måla runt sladdarna

Att måla på sladdarna är vanligt. Experter menar dock att man bör vara försiktig eftersom plastens egenskaper kan ändras vid övermålning och spricka vilket lämnar kabeln oskyddad. Vissa väljer ändå att lägga en mjukfog som går att måla på och målar över. När man lägger en latexfog binder man ihop kablarna för att undvika svarta glipor mellan sladdarna. Det är estetiskt mer snyggt än att måla på lösa kablar men inte säkrare.

Om du inte vill måla på sladdarna behöver du ta bort dem från väggen och täcka dem. Avlägsna de kabelklamrar som håller sladdarna och tejpa runt sladdarna med målartejp. Spackla igen hålen som blivit efter kabelklamrarna, slipa och måla.

Samla ihop kablarna

Vill du dölja kablarna helt bör du ringa en elektriker som kan hjälpa dig att dra elen inuti väggen. Tyvärr går det inte alltid att göra så. För den som inte heller gillar den något riskabla lösningen med att spackla på de utanpåliggande kablarna och sedan måla över finns det andra vägar att gå.

Idag finns det flera snygga kabelkanaler och ihåliga sockellister. Båda fungerar så att du gömmer kablarna i dem iställer för att lämna dem synliga. Kabelkanaler finns i många olika utförande och färger. Du kan också måla på dem utan någon risk. Ihåliga sockellister för kablar ser precis ut som vanliga lister vilket gör att man inte tänker på sladdarna överhuvudtaget.

Elsäkerhet i hemmet

På elsäkerhetsverket.se kan man läsa mycket kring hur man skall bete sig med den elen man har hemma och vad man skall tänka på för att minska risken för brand och andra olyckor. Exempelvis skall undvika lösa sladdar och “fågelbon” där flera sladdar är samlade. Många äldre lägenheter från 40- och 50-talet har inte så många uttag som den moderna människan vanligtvis behöver till sina lampor, apparater och laddare. Det kan göra att man i hushållet skapar långa kedjor med grenkontakter vilket i sin tur kan leda till överbelastning.

Behöver ni fler uttag i ert hem är det bra att ta tag i den saken och ringa en elektriker innan ni börjar måla. Att ta fram nya uttag kan göra att det blir fula märken på väggen.


Relaterade artiklar

Måla golvlister - en guide

Måla utemöbler - enkla tips från målaren

Måla metall – så lyckas du

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
24 Aug 2022